коронавирус, Италия, КОВИД-19

Новите заразени у нас: Пътували на ски в Австрия, до Брюксел, лекар – всички над 40-години

„Профилът на пациентите е разнообразен. Едното семейство е пътувало на ски в Австрия, 40-годишна пациентка е била контактна с друг болен. Другата е лекарка, която е била контактна. 62-годишен пациент, който е пътувал до Брюксел. Всичките са над 40-годишна възраст“, съобщи ген. Венцислав Мутафчийски, шефът на Кризисния щаб.

„Към този момент няма промяна в състоянието на пациентите в Плевен, Габрово и ВМА, включително и тази с двойна пневмония е добре. В „Пирогов“ е стабилно състоянието на интубирания пациент“, каза още той.  Ген. Мутафчийски обясни, че това не се случва само у нас, а по целия свят и не става въпрос за подготвеност на здравната система.

„За съжаление няма напредък в насока на медикаментозна терапия. Продължават търсенията, но към момента не са се увенчали с успех. според сериозните научни съобщения, най-рано есента тази година, но по-вероятно март месец догодина ще има ваксини“, обяви той.

Вече 138 хиляди има по целия свят. 128 повече смъртни случаи. Възстановените са 70 хиляди. Румъния бележи ръст със 17 нови случая, Албания – 10. Ние имаме доказани 7 нови случая, с които стават 30, от които единият е починал. Това обяви ген. Венцислав Мутафчийски.

- реклама -