Новите случаи на COVID-19 в България са 236

Новите случаи на COVID-19 за изтеклото денонощие у нас са 236, показват данните от Единния информационен портал.

Те са установени при направени 5 478 теста, тоест положителните са 4,3 на сто. Починали са шестима души – 83,33 на сто от тях не са били ваксинирани. Постъпилите в болница за последните 24 часа са 35, като 68,57 процента от тях не са били ваксинирани.

В интензивно отделение остават 38 души. Поставени са 728 ваксини. Излекуваните за последното денонощие са 1372. Починали са 6 души, от които 5 не са били ваксинирани.

Ситуацията с COVID-19 на Балканите

През последната седмица епидемиологичната ситуация на Балканите остана стабилна, а някои страни продължиха поетапното разхлабване на ограничителните мерки, съобщава БТА.

АЛБАНИЯ

Под триста са активните случаи на КОВИД-19 в Албания. Според данните към 25 май заразените с ковид инфекция в страната са 282, а шестима са пациентите, които се нуждаят от лечение в болница. Не са регистрирани смъртни случаи, свързани с усложнения от ковид инфекцията.

От началото на пандемията в Албания са направени 1 825 104 теста, а преболедувалите инфекцията са 275 985. Починалите в следствие на усложнения на КОВИД-19 са 3497.

Напълно ваксинирани са 43,5 процента от албанците, 45,9 процента са получили поне една доза, а 10,7 процента имат и бустерна доза, сочат данни от сайта Our World in Data.

БОСНА И ХЕРЦЕГОВИНА

Съветът на министрите на Босна и Херцеговина прие тази седмица решение да отмени противоепидемичните ограничения за влизане на чужденци в страната след предложение от министерството на сигурността.

Решението е взето въз основа на данни от компетентните здравни институции за благоприятната от дълго време епидемиологична ситуация в Босна, а също така и поради факта, че повечето страни в региона и света премахнаха всички мерки за влизане на чужди граждани.

В страната няма регистрирани нови случаи на КОВИД-19 на 25 май, а средно за последните седем дни са 17. Смъртните случаи за денонощието и за седемдневния период са 0.

ГЪРЦИЯ

Задължителното носене на предпазни маски в гръцките училища отпада от началото на юни.

В съобщение на министерството на образованието се посочва, че от 1 юни се премахват маските за ученици и преподаватели във всички училища, колежи, университети и други образователни структури. Те обаче остават задължителни в изпитните зали при кандидатстване за училища, университети и чуждоезикови сертификати.

От началото на юни отпадат и предпазните маски във всички затворени помещения, с изключение на болниците, старческите домове и общественият транспорт. През септември прилагането на мярката ще бъде преразгледана.

Случаите на новозаразени са спаднали на нивата от края на декември преди появата на щама Омикрон. Броят на приетите в интензивни отделения пациенти е на нивата на юли 2021 г.
На 26 май в Гърция са потвърдени 4048 нови случая на коронавирусна инфекция и 13 смъртни случая.

С поне една доза са ваксинирани 73,9 процента от гърците, напълно ваксинирани са 71,1 процента, а 56,3 процента са получили бустерна доза.

КИПЪР

В Кипър тази седмица влязоха в сила нови мерки за разхлабване на ограниченията.
От 23 май разрешената запълненост на капацитета на обектите в търговията на дребно, търговските центрове, предприятията, които предоставят услуги и в публичната администрация се увеличава до 100 процента за обектите с площ до 500 кв.м. и до 85 процента за по-големите.

На 25 май в Кипър няма регистриран случай на КОВИД-19, но средното ниво за седемдневния период е 671. Няма регистриран смъртен случай през съответното денонощие, а средно за последните седем дни жертвите са 1 на ден.

С поне една доза са ваксинирани 55,3 процента от жителите на страната, напълно ваксинирани са 53,4 процента, а 39,1 процента са получили и подсилваща доза.

КОСОВО

Осем нови случая на коронавирусна инфекция са регистрирани в Косово на 25 май, а средно за седемдневния период са 10. За денонощието и за седемдневния период броят на смъртните случаи е 0.
С най-малко една доза са ваксинирани 48,2 процента от жителите на страната, напълно ваксинирани са 43,9 процента, а 5,5 процента са с бустерна доза.

РЕПУБЛИКА СЕВЕРНА МАКЕДОНИЯ

В страната са регистрирани 134 нови случая на КОВИД-19 на 25 май, като средното ниво за седемдневния период е 64.

Смъртните случаи са 3 при средно 1 за последните седем дни. Ваксинирани с най-малко една доза са 41 процента от гражданите на Северна Македония, 40,2 процента са напълно ваксинирани, а 7,6 процента имат бустерна доза.

РУМЪНИЯ

В Румъния на 26 май са потвърдени 381 случая на коронавирусна инфекция, с 53 по-малко от предишния ден. В 50 от новите случаи става въпрос за повторно заразяване.

Регистрирани са и 5 смъртни случая, като всички пациенти са били  неваксинирани и със съпътстващи заболявания. В специализираните болнични заведения се намират 582 пациенти с КОВИД-19, с 33 по-малко от предишния ден. 83-ма души получават интензивно лечение, тоест с 4 по-малко от предишния ден.

Според данни на сайта Our World in Data 42,4 процента от населението на страната е ваксинирано с най-малко една доза ваксина, а 42 процента са напълно ваксинирани.

СЛОВЕНИЯ

В Словения са потвърдени 397 нови случая на КОВИД-19 на 25 май, а за седемдневния период броят им е средно 350. Смъртните случаи на същата дата са 0, а за седемдневния период – средно 1.

С най-малко една доза са ваксинирани 60,3 процента от словенците, 58,2 процента са напълно ваксинирани, а 31,1 процента са получили подсилваща доза.

СЪРБИЯ

Новите случаи на КОВИД-19 в Сърбия на 25 май са били 291, а средно за седемдневен период – 288, сочат данни на Университета „Джонс Хопкинс“. Регистрираните смъртни случаи за същото денонощие са 4, а средно за седемдневния период – 3.

С поне една доза са ваксинирани 48,5 процента от сърбите, 47,4 процента са със завършен ваксинационен цикъл, а 27,5 процента са получили и бустерна доза.

ТУРЦИЯ

Броят на случаите на КОВИД-19 в Турция падна под 1000 в неделя и турският министър на здравеопазването обеща, че задължителното носене на маски в обществения транспорт ще бъде отменено, ако броят на случаите остане такъв три последователни дни, съoбщиха местните медии.

Турция отмени миналия месец задължителното носене на маски в затворени помещения, с изключение на обществения транспорт и болниците. В Турция са потвърдени 1260 нови случая на КОВИД-19 на 25 май, сочат данни на Университета „Джонс Хопкинс“. Средно за седемдневния период случаите са 1165. Смъртните случаи на 25 май са 4, като това е и средното ниво за последните седем дни.
С най-малко една доза са ваксинирани 68,6 процента от гражданите на Турция, 62,9 процента са със завършен ваксинационен цикъл, а 43,6 процента имат бустерна доза.

ХЪРВАТИЯ

Новите случаи на КОВИД-19 в Хърватия за последното денонощие са 421 при направени 3379 теста, а петима души са починали, съобщи националният кризисен щаб на 26 май. Активните случаи са 2939, включително 222 пациенти, получаващи болнично лечение, от които петима са на респиратори.
С поне една доза са ваксинирани 57,2 процента от хърватите. Напълно ваксинирани са 55,4 процента, а 14,7 процента са получили и бустерна доза.

ЧЕРНА ГОРА

В Черна гора са потвърдени 59 нови случая на коронавирусна инфекция на 25 май, а средният брой за седемдневния период е 53. Смъртните случаи за денонощието и средно за последните седем дни е 0.
В Черна гора 45,5 процента от населението е със завършен ваксинационен цикъл. Най-малко една доза са получили 46,8 процента, а 16 процента имат подсилваща доза.

- реклама -
error: Съдържанието е защитено