Великобритания

Новите министри в кабинета на Тереза Мей

Новите министри в кабинета на новоизбрания британски премиер вече са факт. Премиерът Тереза Мей ще разчита на силни личности, за да може да направи безболезнено напускането на страната от ЕС.

 Филип Хамънд ще е новият финансов министър на Великобритания.  Той застава на новия пост, след като от 2014 г. изпълняваше длъжността на министър на външните работи. Сменя на поста Джордж Озбърн, дясната ръка на бившия премиер Дейвид Камерън.

 Бившият лондонски кмет и основно лице зад кампанията за излизане на страната от ЕС Борис Джонсън беше назначен за външен министър. Той ще смени на поста Филип Хамънд.

epa05423626 New Minister for Brexit David Davis leaves No.10 Downing Street after being summoned by new British Prime Minister Theresa May in London, Britain, 13 July 2016. Theresa May has appointed David Davis Minister for Brexit in her first Cabinet as Prime Minister. EPA/SEAN DEMPSEY

Открива се ново министерство и премиерът назначи Дейвид Дейвис за министър по въпросите на „Брекзит“. Неговата работа ще е да организира излизането на Обединеното кралство от ЕС.

 Вътрешното министерство ще поеме Амбър Ръд, която преди това беше на поста министър на енергетиката и климатичните промени.

  Лиам Фокс – бивш министър на отбраната на Острова, е новият министър на международната търговия.

Руският президент Владимир Путин заяви, че е готов за „конструктивен диалог“ с новия министър-председател на Великобритания Тереза Мей, съобщиха от Кремъл.

Путин благодари на предшественика на Мей – Дейвид Камерън, който официално подаде оставка, „за сътрудничеството му и изрази увереност, че руско-британските отношения имат положителен потенциал“.

В телеграма, адресирана до Камерън, руският лидер заяви: „Надявам се, че вашият богат политически опит ще бъде използван за доброто на Обединеното кралство и на целия свят.

- реклама -