КИНОМАНИЯ Пловдив

Новите филми на Уди Алън, Педро Алмодовар и Андрей Кончаловски идват на Киномани

От 15-ти до 28-ми ноември 2019 г. в „LUCKY Дом на киното“ ще се проведе 14-тото издание на КИНОМАНИЯ в Пловдив.

Световната кинопанорама е едно от най-значимите и популярни филмови събития в България, а тази година изданието в Пловдив ще продължи цели 14 дни с 28 заглавия.

Киномания в Пловдив се осъществява с подкрепата на Община Пловдив и е част от Културния календар на града за 2019 година.

На КИНОМАНИЯ ще видим премиерно едни от най-атрактивните и стойностни филми от световното кино – последните хитови заглавия произведени в Европа и отвъд океана, български, детски, музикални, документални филми и класики.

Кинопанорамата ще бъде открита с филма на Мариус КуркинскиЗасукан свят“.

Едновременно режисьор и актьор, наред с Камен Донев, Ана Пападополу, Димитър Рачков и други, Мариус разказва за Милю – антигероят, за Милю – малкият човек, който в целия си живот се бори със засукания свят, в който живее.

В рубриката „Фестивал на фестивалите“ зрителите под тепетата ще могат да гледат новите филми на гении като Уди Алън, Андрей Кончаловски и Педро Алмодовар.

„Грехът на Микеланджело“ на Кончаловски е завладяващ размисъл за агонията и екстаза на личното величие, както и за проникновената хуманност отвъд легендата на Ренесанса.

Забавен и очарователен пък, „Един дъждовен ден в Ню Йорк“ е новият филм на Уди Алън, определян като най-романтичният от години насам и заснет виртуозно от трикратния носител на „Оскар“, асът на камерата Виторио Стораро.

„Болка и величие“ е новата творба на неповторимия Педро Алмодовар. Всички филми на режисьора са не просто лични, а и изповедни, но нищо не може да ви подготви за емоционалната разголеност на тази хипнотизираща драма за съжаленията и емоционалните пропадания на застаряващ кинорежисьор. Работейки отново с твореца, направил го звезда, Антонио Бандерас прави най-нюансираната и чувствителна роля в цялата си кариера.

В рубриката попада новият и най-дръзкият филм до момента на Тайка Уайтити („Момче“, „Какво правим сред сенките“, „Тор: Рагнарок“) – „Джоджо Заека“ със Скарлет Йохансон и Сам Рокуел.

Поразително развенчаване на фашисткото мислене и породеното от него насилие, филмът започва като хаплива сатира, но постига неочаквано емоционално въздействие. „Черната птица“ пък със Сюзън Сарандън и Кейт Уинслет е римейк на филма на Биле Аугуст от 2014 година „Безмълвно сърце“. Неизбежно медитирайки върху мъката, филмът всъщност е една медитация върху величествената и деликатна ценност на живота.

В рубриката „Киното и неговата история“ истинските киномани ще могат да се насладят на няколко шедьовъра – „Бъч Касиди и Сънданс Кид“ (1969), „Волният ездач“ (1969), „Пощальонът“ (1994), вторият римейк на „Роди се звезда“ (1954) с Джуди Гарланд, „Хамлет“ (1990) на Франко Дзефирели и документалния „Андрей Тарковски. Киното като молитва“.

За най-малките почитатели на киното също за предвидени  интересни заглавия – „Момчето и пеликанът“, „Петсън и Финдъс 2 – Най-хубавата Коледа“, „Рока променя света“, „Чекър Тоби и тайната на нашата планета“.

Информация за още много интересни заглавия и пълната програма на Киномания в Пловдив е вече налична от днес. В петък от 16:00 часа ще започне и продажбата на билети на касата на LUCKY Дом на киното и онлайн на boxoffice.bg  и kinolucky.com

- реклама -