Новите филми на Фатих Акин, Андрей Звягинцев и Вим Вендерс идват на София Филм Фест в Пловдив

Филми на любимите на пловдивската публика режисьори Фатих Акин, Андрей Звягинцев и Вим Вендерс са част от програмата на 13-ото издание на София филм фест в Пловдив. Те пристигат под тепетата с най-новите си филмите „Без милост“, „Нелюбов“ и „Потапяне“.

Пловдивчани ще могат да се запознаят и с творбите на други познати имена, като Михаил Ханеке, режисирал „Щастлив край“, Мишел Азанависиюс и „Изключителният (Моят Годар)“ и Франсоа Озон с „Двойният любовник“.

Незабравимият Фатих Акин отново ни представя мултиетническа история – „Без милост“ разказва за Катя, съпругът ѝ от кюрдско-германски произход и синът им Роко, който обича да свири на цигулка. Семейството се сблъсква с неонацистка атака, което преобръща живота им. За ролята си във филма Даян Крюгер е оценена в Кан като „най-добра актриса“.

Провокативният руски режисьор Андрей Звягинцев („Левиатан“) също ни вкарва в живота на едно обикновено семейство с „Нелюбов“. Мъжът и жената обаче преживяват развод, опитвайки се да го скрият от своя син, който обаче разбира за това и избягва от тях. Филмът спечели специалната награда на журито в Кан и стигна до финала на наградите „Оскар“ за чуждоезичен филм и за „Златен глобус“ в същата категория.

Майсторът на визуалното Вим Вендерс представя„Потапяне“.

 Той разказва любовна история между агент от тайните служби и биоматематик, който се гмурка в огромни дълбочини в океана за изследвания на произхода на планетата. В ролите ще видим великолепните Алисия Викандер и Джеймс Макавой.

Сред другите интересни заглавия са новият филм на Йоргос Лантимос („Омарът“) – „Убийството на свещения елен“, в който ще видим Никол Кидман и Колин Фарел, спечелил награда за най-добър сценарий от Кан. В Пловдив идва и„Изключителният (Моят Годар)“ на Мишел Азанависиюс (известен с носителя на „Оскар“ филм „Артистът“) който разказва за събития в Чехословакия през 1968 година. Франсоа Озон ще бъде представен с най-новата си провокативна творба „Двойният любовник“. Новият филм на друг скандален режисьор – Михаил Ханеке (носител на „Оскар“ за чуждоезичен филм с „Любов“ през 2009 година), е вълнуващата любовна история – „Щастлив край“. В Пловдив ще видим и наградения със „Сребърен лъв“ от Венеция през 2017 година – „Фокстрот“ на режисьора Самоел Маоз, който вече бе носител на „Златен лъв“ преди няколко години с „Ливан“.

13-ото издание на София филм фест в Пловдив започва на 15 март и ще продължи до 25 март вLUCKY Дом на киното. Фестивалът е част от културната програма и се провежда с подкрепата на Община Пловдив.  

- реклама -