Нови цени на лекарствата. Кое поскъпва най-много

Нови цени на лекарствата. Кое поскъпва най-много. Цените на лекарствата отново тръгнаха нагоре, за последните 6 месеца се наблюдава увеличение за 4-и път. Притеснителното е, че повишението

обхваща 80% от медикаментите,

които се изписват по лекарско предписание, алармира председателят на Регионалната фармацевтична колегия в Пиринско д-р Константин Качулев, цитиран от вестник Струма.

„Всеки ден в аптеките лекарствата идват с нови цени.

Забелязва се ръст на цените

на лекарства, които масово се използват за лечение на сърдечносъдови заболявания. Цената на норваск за хипертония от 5 лв. в момента в аптеките е 6,30-7,10 лв., на конкор от 6,05 лв. е между 7,60 лв. и 8,62 лв., на хлофазалин – от 1,96 лв. е на 2,70 лв., аторвин 10, който е за висок холесторол, от 3 лв. скочи на 5 лв., на лекарството

мадопар за лечение на Паркинсон от 28 лв. е 31 лв.

От фармацевтичните компании постъпват заявления за корекции на цените с обяснението, че са се повишили разходите за ток и горива. В едно от фармацевтичните предприятия лекарствата са вдигнати с 30%.

Жалко е, че високите цени

на медикаментите удрят по джоба на българите, и то на най-уязвимата част – възрастните хора, нашите родители, чиито пенсии, както знаем, са ниски”, заяви Константин Качулев.

Той добави, че аптекарите също са потърпевши от пълзящия

ръст на цените на лекарствата.

„В аптеките спекула с цените е изключена, тъй като има таван от 20% надценка, реално обаче не си позволяват повече от 8-12%. Аптекарите са поставени в неблагоприятно положение, тъй като работата им все повече се усложнява.

Днес купуват лекарство на цена,

която утре е по-висока. Аптекарят не може да продава на по-висока цена, тъй като при една проверка на фактурата от контролните органи рискува да отнесе солена глоба, като минималната е 1500 лв. В същото време повишените цени на лекарствата стават непосилни за редовните клиенти, повечето от които са в пенсионна възраст, и те започват да се отказват от тях.

Това е трагично. На последната среща

в Парламентарната комисия по здравеопазване, в която участвах, бе направено предложение от страна на фармацевтите за приемане на фиксирани цени, както е в Италия и Гърция. Вече трети месец имаме здравен министър – проф. Асена Сербезова, която е от средите на фармацевтите. Тя е прекрасно запозната с проблемите и трябваше досега да е предложила проекти и решения.

Вместо това, на фона на скока

на цените на лекарствата, от здравното министерство обсъждат промени в Наредба 4 за електронната рецепта. И усещам, че в нашите среди се надига едно недоволство срещу здравния министър”, призна Константин Качулев.

Той добави, че днес ще има обсъждане на законопроект в здравната комисия на Народното събрание за нулева ставка на ДДС за лекарствата, внесен от депутати от ПГ на ПП „Възраждане“, на което възнамерява да присъства.

- реклама -