Нови цени на билетите за автобус от днес

От днес автобусните превозвачи започват поетапно повишение на цените на билетите – както за градските, така и за междуселищните пътувания.

Като причини от бранша посочват коронакризата, намаленият брой пътници и високите цени на горивата. От Конфедерацията на автобусните превозвачи ще продължат

разговорите си с институциите,

за да се разбере дали се предвижда субсидиране на междуселищните превози.

От Конфедерацията на автобусните превозвачи са разговаряли с министъра на транспорта Николай Събев и имат неговото одобрение,  за да може да се облекчи бюджета, обясни Магдалена Милтенова председател на конфедерацията пред БНР.

Тя каза още, че и това повишение

на цените за превоз, което ще е с около 50 процента и то на местата където това е възможно, няма да реши проблема и бизнеса ще продължи да изпитва трудности,  заради  високите цени на горивата и особено на метана:

„Знаете, че за междуселищните

автобусни линии не беше гласуван

бюджет в Закона за бюджета, така че ние нямаме никаква друга алтернатива в момента, освен да започнем поетапно увеличаване на цените. Не навсякъде цената на билетите ще бъде завишена, затова казвам, че това, най-вероятно, ще се случва поетапно. Ще продължим разговорите в тази посока с Министерство на транспорта, съответно финансите, за подпомагане на

автобусните превози,

междуселищни автобусни линии, защото там проблемът е още по-сериозен. Знаете, че там няма финансиране, така или иначе“.

От бранша очакват

подкрепа от държавата, за да може хората от населените места да имат осигурена транспортна услуга и повишението на цената за превоз да е минимално за пътниците.

„Ще дам пример с Благоевград. Благоевград работи на цена от 0,80 лв. от много години. В момента там предстои увеличение на цената. Цената ще бъде 1,20 лв., но сами разбирате, че това също е крайно недостатъчно, предвид разходите, които ние генерираме“.

- реклама -