Нови трикове: Джобят ни с такса хавлия

Стакса хавлия от 5 лв. ни джобят в планинските курорти у нас, показа проучване на „Телеграф“.

Толкова трябва да платим, ако искаме от хотела да ни дадат кърпа за басейна, въпреки че имаме резервирана стая.

Доплаща се и за шезлонг. Тарифата е 15 лв.

Новост

Таксата за хавлия или плажни принадлежности край басейна като шезлонг и чадър е новост за хотелите у нас, коментираха туристи.

„За първи път попадам на оферта за 3-звезден престой, където трябва да дадеш наем, за да ползваш кърпа за басейна или да си платиш шезлонга към самия хотел, на който си гост и вече си платил за престоя си“, коментира Христина Йорданова от София.

Тя планирала СПА уикенд във Велинград, но условията я отказали. Наемът на хавлия се различава от плащането на депозит за нея, който след това се връща обратно на туриста.

В някои комплекси трябва да платиш 15 лв. на рецепция, за да ползваш кърпа, но парите се връщат на клиента при напускане на стаята. В други хотели гостите получават специални карти, срещу които могат да ползват хавлия за СПА зоната. При загубена пластика има глоба от 20 лв. Сред допълнителните такси в много от хотелите навсякъде у нас предлагат използването на сейф, като за това ще трябва да се бръкнете с между 5 лв. и 10 лв. на ден. Някои комплекси искат заплащането за туристически данък и застраховка да е извън нощувката, като тарифата е 2 лв. за налога, включително и за децата, и левче за полицата.

Пакети

Сред новите изисквания на хотелите в планинските ни и СПА курорти са резервациите на пакети. Масово 4- и 5-звездните не предлагат опция за една нощувка. „Задължително е да резервирате поне двудневен престой, такива са пакетите. Не можем да ви запазим само една нощувка от тази неделя за следващата събота“, обясниха от 4-звезден СПА хотел във Велинград. И допълниха, че единствената възможност е, ако никой не желае да запази пакета до четвъртък, да опитат да направят компромис и да резервират студио само за една нощувка.

- реклама -