възраждане, предложение, комисия, мерки
сн. БГНЕС

Нови спорове: НС отхвърли предложението на „Възраждане“ за COVID комисия

Народното събрание отхвърли предложението на партия „Възраждане“ за създаване на временна парламентарна комисия, която да установи всички факти и обстоятелства около въведените противоепидемични мерки у нас. „За“ предложението гласуваха 51 народни представители, „против“ бяха 64, а 30 депутати се въздържаха.

„Против“ гласуваха депутатите на „Продължаваме промяната“, повечето депутати на „БСП за България“ и „Демократична България“ са гласували „Въздържал се“, а народните представители на ГЕРБ-СДС не участваха в гласуването.

Мотивите на „Възраждане“ за създаване на подобна комисия бяха да се даде повече информация на българските граждани за това как влияят мерките на разпространението на вируса. От партията на Костадин Костадинов дадоха пример с държави като Великобритания, където някои от мерките, наложени у нас, не се прилагат.

Елена Гунчева от „Възраждане“ сподели, че партията вярва, че вирус има, както и още редица вируси, но хората нямат достатъчно информация.

„Мерките са хаотични, нелогични и противоречат на здравия разум“, убедена е тя.

Според партията комисията по здравеопазване няма да може да се справи с проблема и затова наложително било създаването на временна комисия за Covid-19.

„Науката не е религия, а изисква доказателства“, изтъкна Елена Гунчева.

От своя страна лидерът на „Възраждане“ Костадин Костадинов смята, че трябва да се създаде временна комисия и за да се отговори на въпроси за тестовете за учениците.

„Прекалено много са въпросите, а отговорите се броят на пръстите на едната ръка“, подчерта той.

Депутатите на ДПС гласуваха в подкрепа на създаване на комисия за мерките, въпреки че по време на обсъжданията Хасан Адемов от движението обяви, че „не вижда никакъв смисъл от тази комисия“. По думите му, ако целта ѝ е да бъдат отменени ограниченията срещу разпространението на инфекцията, то право на законодателна инициатива има всеки депутат.

„Какво ще направи тази комисия на мен не ми е ясно“, заключи Адемов.

В тона на COVID говоренето на „Възраждане“ се включи Тошко Йорданов от „Има такъв народ“, който обяви, че имало „избирателно отношение към комисиите. Когато е тема, която не ви харесва, не ви трябват комисии“.

„Нагледах се на избирателно отношение към комисиите – когато темата не ви харесва, сте против. Коронавирусът е тема, която вълнува всеки един български гражданин, идеята да информираме и да се създават въпроси. Какъв ви е проблемът с комисиите? Нека не сме лицемери“, каза Йорданов.

Той настоя депутатите да не се правят на „ощипани госпожички“ и да не си затварят очите.

- реклама -