прокуратурата, МВР, МЗ, събирания, възрастни, контрол, обществени места акция, Божков, задържани избори, търговия с гласове, схеми, Хасковско

Нови схеми за търговия с гласове разследват в Хасковско

Схема за търговия с гласове е обект на проверка в общините Стамболово и Минерални бани.

Това съобщи на брифинг директорът на ОДМВР-Хасково ст.комисар Венцислав Кирчев.

Установено е, че в двете общини са подадени общо 798 заявления от лица за гласуване в подвижни секции, което е два пъти повече в сравнение с предишните избори.

Само при 239 от тях са приложили решения на ТЕЛК или НЕЛК. Друга част са представили медицински бележки от личен лекар, като сред тях са хора с масови заболявания, като високо кръвно и диабет, което не е пречка за нормално гласуване в секция. Ст.комисар Кирчев уточни, че към момента се разпитват лица, за които има данни, че не са подали подобни заявления лично, но фигурират в списъците, или такива, които се намират извън страната. Изискани са окончателните списъци на лицата, които ще гласуват в подвижни секции, но към настоящия момент такива не са изготвени. Това, по думите му, оставя съмнения, че целта е да се гласува с хартиена бюлетина.

По отношение на проведената преди дни операция на територията на Харманли и Свиленград, директорът обясни, че и по двата случая вече са образувани досъдебни производства и категорично заяви, че „няма да се допусне да се опорочи вота на 11 юли“.

В хода на стартиралата полицейска операция от началото на месеца са проверени 10765 лица и 10814 МПС.

Извършени са проверки на 731 обекта, издирени са 2 лица и са връчени 298 предупредителни протокола. Образуваните досъдебни производства са 27, от тях 2 – за престъпления против политическите права и 10 преписки, допълни още ст.комисар Кирчев.

- реклама -