Нови разкрития за коронавируса: Инкубационният период може да е и 24 дни

Инкубационният период на новия коронавирус, който причини смъртта на над 900 души в Китай, може да е 24 дни, предаде БТА. Това се посочва в научна статия, чийто съавтор е китайският епидемиолог Чжун Наншан. Той е прочут с работата си по овладяването на епидемията от ТОРС през 2003 г. и бе назначен за водещ съветник при настоящата криза.

Чжун пише, че инкубационният период на новия вирус може да е от нула до 24 дни, тоест десет дни повече, отколкото се предполагаше досега. Статията, която все още подлежи на научна редакция, изтъква, че средният инкубационен период на вируса е три дни.

Карантината за заподозрените носители на инфекцията засега е 14 дни, през които заразеният може да не проявява симптоми. Според някои експерти вирусът може да се предава по време на инкубационен период без симптоми, макар други специалисти да изразяват съмнение в тази хипотеза.

Междувременно стана ясно, че още четирима пациенти в Англия бяха диагностицирани с новия коронавирус, с което общият брой заразени в Обединеното кралство достигна осем. Новите пациенти с положителни проби са имали контакт с британеца, който беше диагностициран с коронавирус във Франция.

По-рано днес британското министерство на здравеопазването обяви, че разпространяването и предаването на новия коронавирус е „сериозна и непосредствена заплаха за общественото здраве“.

Китайски специалисти до месец април ще завършат тестовете върху животни на нова ваксина срещу пневмонията, предизвикана от новия коронавирус.

Проектът се ръководи от Центъра за предотвратяване на заболяванията на КНР, който е успял да създаде имунния серум само за две седмици. В момента ваксината се изпробва върху животни и след приключване на експериментите, тя ще бъде приложена и към пациенти. В неделя новият препарат е бил тестван върху 100 лабораторни мишки.

- реклама -