коронавирус, COVID-19, продължителен, симптоми Галъп, коронавирус, мерки, правителство, отношение

Нови противоепидемични мерки в редица европейски държави

Нарстването на заболеваемостта от коронавирус наложи въвеждането на нови противоепидемични мерки в редица европейски държави. Целта е да се ограничи разпространението на новия вариант „Омикрон“, пишат световните агенции.

Германия постави Франция и Дания в списъка с високорисковите зони и налага задължителна карантина на неваксинираните пътници. Мярката ще се прилага също за идващи от Ливан, Норвегия и Андора. Страната забранява и новогодишните спектакли с фойерверки за втора поредна година. Мярката включва забрана на търговия в пиротехника до новогодишните празници.

Франция намалява интервала между втората и третата доза ваксина от пет на четири месеца, като мярката влиза в сила от януари. Забраняват се всички големи обществени тържества и пиротехнически спектакли за Нова година. Препоръчва се дори на ваксинираните да се самотестват преди да се съберат с близките си за семейните тържества за Коледа и Нова година.

Дания затваря значителна част от културния живот и обяви нови рестрикции на нощния живот в опит да ограничи варианта „Омикрон“. Театрите, кината и концертните зали затварят. Предстои да се обсъди затварянето на увеселителни паркове, конгресни центрове и музеи. Новите мерки ще важат четири седмици.

Италия обяви три района в страната за жълта зона заради повишаващата се заболеваемост. От понеделник в нея попадат Марке, Лигурия и Венето. Това означава, че там маски ще се изискват и навън. От 17 декември за влизане в Италия се изисква тест за коронавирус от всички пристигащи, независимо от ваксинационния им статус.

Ирландия въвежда вечерен час за пъбовете, баровете и ресторантите до края на януари. Те ще имат право да работят до 20 ч. местно време. Ограничава се и броят на хората, които могат да присъстват на големи тържества и прояви на закрито. За сватбите ограничението е до 100 души, а тържествата ще могат да се провеждат до 20 ч.

В Нидерландия здравните експерти заговориха за пълен локдаун с забавяне на разпространението на „Омикрон“. Там действа забрана за баровете, ресторантите и повечето магазини да работят от 17 до 05 ч. Тя ще продължи да действа до 14 януари.

Източник: bTV

- реклама -