Нови протести в Сърбия: Нападение над екип на РТС, ранен оператор; напрежение в Белград, Нови сад, Ниш

Екип на Радио и Телевизия Сърбия (РТС) беше нападнат, докато докладваше за протестите в Нови Сад. Камерата на екипа на РТС е разбита, а оператора Лазар Вукадинович е с ранена ръка.

Граждани, недоволни от епидемиологичната ситуация и работата на сегашното правителство, протестират в Белград, Нови Сад и други градове, а някои от демонстрантите отново участваха в безредици, както и предишната нощ.

Гражданите са пред сръбския парламент и тази вечер. Сблъсъците избухнаха, когато протестиращите се опитаха да пробият огражденията на входа на сградата на парламента.

Репортер на РТС съобщава от местопроизшествието, че камъни, димни бомби и факли летят пред парламента. Чуват се изстрели. Използван е и сълзотворен газ.

Освен лидерите наСъюз за Сърбия, пред Събранието са и техни привърженици, десни и „суверенисти“.

Протестите са започнали мирно, но след като протестиращите се насочили към полицията, е бил изстрелян сълзотворен газ.

Група младежи с черни маски са нападнали по-рано председателя на Движението на свободните граждани Сергей Трифунович с обиди и псувни. Мъж е ударил Трифунович и е разкървил главата му.

Първото искане е спешното назначаване на нов „деполитизиран кризисен щаб“, а второто се отнася до служители на МВР и други, които са „използвали брутална сила срещу граждани, изразили недоволството си“.

Иска се също така спешно освобождаване на задържани граждани и информация за състоянието на пострадалите, както и обективно докладване на РТС за исканията и протестите на недоволните.

След вчерашното съобщение на президента Вучич, че през уикенда ще бъде въведена забрана за движение в Белград, започна протест, който продължи до ранните сутрешни часове. Някои от демонстрантите се опитаха да влязат в парламента, имаше конфликт с полицията, в който десетки бяха ранени и от двете страни. Запалени бяха няколко полицейски превозни средства, повредена бе комунална инфраструктура.

Гражданите на Нови Сад искат оставката на директора на полицията Владимир Ребич, министъра Небойша Стефанович, Милош Вучевич, кмета на Нови Сад и президента Вучич. „Искаме истината“, „Долу Вучич“ и „Косово е сърцето на Сърбия“ се чуваше на протеста.

Стотици жители на Крагуевац се събраха пред градската община. Така, казват те, оказват подкрепа на гражданите на Белград и протестират срещу обявяването на възможността за въвеждане на комендантски час, но и заради оценката на властите, че гражданите са виновни за голямото разпространение на коронавируса.

Гражданите недоволстваха срещу президента и поискаха оставката на държавното ръководство.

Редица граждани на Ниш се събраха около 19 ч. пред сградата на общината със свирки и крясъци и блокираха движението по улица „Никола Пашица“.

- реклама -