мерки , коронавирус, Видин, тъмночервена зона

Нови по-строги мерки влизат в сила във Видин от утре

От утре във Видин се въвеждат по-строги противоепидемични мерки срещу COVID-19, след като областта от дни е в тъмночервената зона по заболеваемост.

За две седмици се спират всички масовите мероприятия, включително и спортните, освен ако не са в държавния календар, но и те ще са без публика.

До 30% се ограничават местата за зрители в театрите и кината.

В училищата ще редуват дистанционно и присъствено обучение.

Затварят залите за спорт и школите.

Допълнителните противоепидемични мерки са наложени, след като разпространението на коронавируса надхвърли 500 на 100 000 хиляди души население.

Във Видин няма възражения срещу новите, по-строги правила. В търговските обекти ще допускат по един клиент на площ от 8 квадратни метра, но не е ясно как ще се следи за спазването на ограничението.

Родители са скептични към дистанционното обучение, но не възразяват срещу мерките:

От училищата в областта засега само 8 паралелки са под карантина, но въпреки това от понеделник ще редуват присъствени занятия и обучение в електронна среда.

„В продължение на две седмици училищата, класовете всъщност ще бъдат така разпределени, че да няма натовареност и да няма ръст на заболеваемост сред учащите и сред учителския персонал, разбира се“, каза областният управител Огнян Асенов, цитиран от БНР.

Той призова за повече отговорност.

„На първо място гражданите трябва да бъдат по-отговорни и да проявяват повече самодисциплина, за да можем да ограничим ръста на заболеваемост и да се справим с кризата“, каза Асенов.

Ограниченията са за следващите две седмици. От сформирания заради епидемичната обстановка кризисен щаб във Видин обявиха, че ако ситуацията се усложни, ще има нови мерки.

- реклама -