Нови открития за планетата Уран

Нови открития за Уран. Въпреки че апаратът на НАСА „Вояджър-2“ премина покрай Уран преди 30 години, изследователи все още правят открития на базата на данните, изпратени от него за планетата.

Според ново проучване на учени от Университета в Айдахо има голяма вероятност небесното тяло да има още две, неоткрити досега, луни, обикалящи два от пръстените на планетата, съобщава изданието „Сайънс дейли“.

Доктор Роб Чансия от Университета в Айдахо е забелязал определени модели в пръстените докато е правил проучване на снимките, заснети през 1986 г. Той е установил, че съставните части на алфа и бета пръстените на Уран – най-ярките му пръстени, се променят периодично.

Чансия и неговият колега Мат Хедман установяват, че моделите на промени в двата пръстена на Уран са сходни с определени лунни структури при Сатурн, наречени лунни следи.

Екипът е установил, че предполагаемите нови луни на планетата са сравнително малки – между 4 и 14 километра в диаметър. Сатурн също има толкова малки луни, но за Уран те биха били най-малките. Спътниците на планетата обикновено са трудни за откриване, тъй като са покрити с тъмен материал.

Луните може да държат като магнит пръстена на Уран

Новото откритие на двете луни може значително да помогне за разбирането на процесите в пръстените на Уран. Ако двете небесни тела наистина съществуват, те биха могли да служат и като „магнити“, които държат заедно пръстените.

По-нататъшните изследвания с телескопи на пръстените и предполагаемите луни ще бъде оставено за друг екип изследователи.

„Вояджър-1“ и „Вояджър-2“ са изстреляни с 16 дена разлика през 1977 г. И двата апарата преминаха покрай Юпитер и Сатурн, а „Вояджър-2“ продължи към Уран и Нептун. Той е и най-дълго опериращото такова съоръжение в открития Космос.

- реклама -