Опашки, ваксинация, София, пункт

Нови опашки за ваксинация се извиха пред пунктовете в София

Опашки от желаещи да се ваксинират и днес пред пункта на болница „Света Анна“. Той отвори в 8.00 ч., а опашката вече е значителна.

Говорителят на болницата Антон Луков заяви пред БНТ, че вчера са се ваксинирали 251 човека, като се има предвид срива на сайта на Националната информационна система.

Той допълни, че заради интереса към ваксинирането работят от 8.00 до 20.00 ч., а от тази сутрин работят два ваксинационни екипа, за да минава по-бързо опашката.

Има достатъчно ваксини. От 251 ваксинирани вчера – 130 са се ваксинирали с „Янсен“, а близо 80 – с „Пфайзер“.

Всички легла в болницата са заети, затова от вчера болница „Света Анна“ е увеличила леглата си с 15, т.е., те вече са 175 COVID легла.

Нова опашка се изви и пред „Пирогов“. Близо 20 души чакат рано тази сутрин за ваксинация в имунизационния пункт на спешната болница.

Вчера за деня са поставени 520 ваксини, като най-предпочитаната е била на „Янсен“.

„Снощи работихме до 19 ч., успяхме да свършим всичко за тези, които искаха да се имунизират“, обясни д-р Силвия Чолакова – директор на центъра пред bTV.

„Интересът е предимно свързан с възможността да посещават социални събития, изборът на ваксина също го доказва – хората искат ваксината на „Янсен“, която е еднодозова и веднага след нейното апликиране получават сертификат“, посочи тя.

По думите й малко са хората, които искат да приключат започнат вече имунизационен цикъл, повечето искат конкретна ваксина и конкретен сертификат.

С ръководството на болницата се обсъжда сформирането на нощен екип, който да ваксинира и това предстои да се уточни д-р Силвия Чолакова. Екипът за имунизация вече е увеличен.

- реклама -