ФИФА, Блатер, Платини, съд

Нови обвинения срещу Блатер и Платини

Федералната прокуратура на Швейцария заподозря бившите президенти на ФИФА и УЕФА Йозеф Блатер и Мишел Платини в мошеничество. Разследването е част от делото за корупция във ФИФА.

Двамата бяха заподозрени в ненадлежно управление, в незаконно присвояване на средства и във фалшификация. Сега разследването е разширено и включва подозрения в мошеничество. Според швейцарския закон наказанието за последното е парична глоба или затвор до 5 години.

Разследването срещу тях започна през 2015-а. Подозрението беше в незаконен превод през 2011 година на 2 млн. швейцарски франка от Блатер към Платини. Платини представи сметки за получена, но не включена в договора заплата за работа му като съветник на Блатер по време на първия му президентски мандат през 1998-2002 години. И двамата не се считат за виновни.

На 21 декември 2015-а Арбитражната камара на комитета по етика на ФИФА отстрани двамата шефове за 8 години. Три месеца по-късно Апелативният комитет на ФИФА намали наказанието на 6 години. Дуото обжалва пред Спортния арбитражен съд (CAS), който съкрати санкцията на Платини до 4 години. Жалната на Блатер обаче беше отхвърлена. Впоследствие французинът оспори решението във федералния съд на Швейцария, но безуспешно.

- реклама -