Тренд, ваксини, нагласи, СЗО, ваксини,

Нови насоки за ваксинираните – кога да бъдат с маски, предават ли вируса

Нови насоки от Центъра за контрол и превенция на заболяванията в САЩ (CDC) казват, че хората, напълно ваксинирани срещу COVID-19, могат безопасно да посещават други ваксинирани хора и малки групи неваксинирани хора при някои обстоятелства, но все още са необходими важни мерки за безопасност. Насоките бяха обявени на брифинг на екипа за реагиране COVID-19 на Белия дом, съобщава Си Ен Ен.

„COVID-19 продължава да струва прекалено скъпо за нашата нация. Подобно на вас, аз искам да мога да се върна към ежедневните дейности и да се срещам със своите приятели, семейства и общности “, заяви директорът на CDC д-р Рошел Валенски на брифинг в Белия дом.

„Науката и защитата на общественото здраве трябва да ни ръководят, когато започнем да възобновяваме тези дейности. Днешните действия представляват важна първа стъпка. Това не е нашата крайна дестинация.

„Тъй като повече хора се ваксинират, нивата на инфекция с COVID-19 намаляват в общностите и нашето разбиране за имунитета срещу него се подобрява, очакваме с нетърпение да актуализираме тези препоръки за обществеността“.

CDC определя напълно ваксинираните хора като тези, които са преминали две седмици след втората си доза от ваксината на „Moderna“ и „Pfizer“ или две седмици след еднократна доза от ваксината на „ Johnson & Johnson“. Има все повече доказателства, че хората, които са ваксинирани, не предават COVID-19, но учените все още се опитват да разберат колко дълго продължава защитата на ваксината.

„Нивото на взетите предпазни мерки трябва да се определя от характеристиките на неваксинираните хора, които остават незащитени срещу COVID-19“, се казва в насоките.

Новото ръководство на CDC казва, че напълно ваксинираните хора могат:

– Да посещават други ваксинирани хора на закрито без маски или физическо разстояние

– Да посещават неваксинирани хора в едно домакинство на закрито без маски или физическо разстояние, ако неваксинираните хора са с нисък риск от сериозно заболяване.

– Да пропускат карантината и тестването, ако са в контакт с някой, който има COVID-19, но е асимптоматичен, но трябва да наблюдава симптомите в продължение на 14 дни

Въпреки това хората, които са напълно ваксинирани, все още трябва да вземат предпазни мерки в много условия.

Насоките казват, че напълно ваксинираните хора трябва:

– Да носят маска и поддържат физическа дистанция около неваксинирани хора, които са изложени на повишен риск от тежък COVID-19, или ако неваксинираното лице има член на семейството, който е изложен на повишен риск.

– Да носят маски и спазват физическо разстояние, когато посещават неваксинирани хора от различни домакинства.

– Да продължават да спазват основните мерки за безопасност, включително: носенето на добре прилепнала маска и поддържането на физическо разстояние на публично място; да избягват средни и големи тълпи, да избягват лошо проветряваните обществени пространства, да мият често ръцете и се тестват за COVID-19, ако се почувстват зле.

Насоките казват, че рискът от инфекция при социални дейности като ходене на фитнес или ресторант е по-нисък за напълно ваксинирани хора, но все пак трябва да вземат предпазни мерки, тъй като рискът от предаване в тези условия е по-висок и се увеличава, колкото повече неваксинирани има наоколо.

Препоръките на CDC за пътуване не са се променили за неваксинираните. Насоките все още казват, че при голям брой случаи CDC препоръчва да не пътувате по това време.

„Ползите от намаляването на физическата изолация и отпускането на някои мерки, като например изисквания за карантина, могат да повишат остатъчния риск от напълно ваксинирани хора да се разболеят от COVID-19 или да предадат SARS-CoV-2 на други хора“, казват те. „Има няколко дейности, които напълно ваксинираните хора вече могат да възобновят, с нисък риск за себе си, като същевременно са наясно с потенциалния риск от предаване на вируса на други“.

Сега в САЩ има 30 милиона души, които са напълно ваксинирани, но все още са средно над 60 000 случая на ден през последните седем дни, според университета „Джон Хопкинс“.

„Продължаваме да имаме високи нива на вируса в цялата страна и по-лесно предаваемите варианти вече са потвърдени в почти всеки щат, тъй като работим за бързо ваксиниране на повече хора всеки ден, трябва да стигнем до там“, каза Валенски в понеделник. Нека се придържаме заедно. Продължавайте да носите добре сложена маска и да предприемате другите мерки за обществено здраве, за които знаем, че помагат да се спре разпространението на този вирус.

- реклама -