Великобритания, Джонсън, мерки, коронавирус

Нови мерки срещу коронавируса във Великобритания: Солени глоби, ограничени събирания, работа от вкъщи

Обединеното кралство достигна „опасна повратна точка“.

Това заяви министър-председателят Борис Джонсън, когато изложи множество нови ограничения в опит да се ограничи коронавируса във Великобритания.

Мерките, които могат да продължат до шест месеца бяха представени в парламента.

Според новите правила персоналът на магазините ще трябва да носи маски за лице, а сватбите ще бъдат ограничени до максимум 15 души.

Глобите за нарушаването на ограниченията и неносенето на маска ще се увеличат до 200 паунда за първо нарушение, а нарушителите на правилата за самоизолация могат да отнесат глоба до 10 000 британски лири.

Кръчмите, баровете и другите заведения в Англия ще трябва да затворят в 22:00

Джонсън също така предупреди, че при необходимост могат да настъпят „значително по-сериозни ограничения“.

Той заяви, че „подобни стъпки“ ще бъдат предприети в цялата страна след среща с лидерите на Шотландия, Уелс и Северна Ирландия.

„Винаги сме знаели, че макар да бяхме на път да отблъснем вируса, перспективата за втора вълна е реална. Съжалявам да кажа, че както в Испания и Франция, така и в много други страни, достигнахме опасна повратна точка ,“ каза премиерът.

Великобритания, Джонсън, мерки, коронавирус

Джонсън каза на депутатите, че ще предостави на полицията и местните власти допълнително финансиране за прилагане на разпоредбите и възможността да се използва военна подкрепа.

Той също така потвърди, че служителите са помолени да работят от вкъщи ако е възможно.

Джонсън увери, че това „по никакъв начин не е връщане към пълното затваряне на март“.Бизнесът, училищата, колежите и университетите ще останат отворени.

Великобритания има най-голям брой починали в Европа в хода пандемията с над 41 800 смъртни случая, сочат данните на Университета Джонс Хопкинс.

Отчетените в понеделник 4300 нови инфекции достигнаха ниво, невиждано от началото на май.

Най-големият дневен брой нови инфекции във Великобритания достигна своя връх при 6 199 случая на 5 април.

- реклама -