сертификати, футбол, коронавирус, спорт, мачове

Нови мерки от днес: Ето къде влизаме само със Зелен сертификат

От днес за неопределен срок от време важат нови противоепидемични мерки. Те засягат въвеждането на зелен сертификат на много обществени места.

Зеленият сертификат се издава на всеки ваксиниран срещу COVID-19, преболедувал инфекцията в последните 6 месеца или направил тест за COVID-19, който е с отрицателен резултат. Валидността на Зеления сертификат след PCR тест е 72 часа, а след антигенен тест – 48 часа.

Документът ще служи като пропуск за големите търговски магазини, моловете, заведенията, спортните дейности на закрито, галериите, кината и театрите. Сертификатът няма да се изисква при аптеките, малките магазини, банките и администрацията.

За учителите също няма да се изисква сертификат, за да ходят на работа. Той обаче е задължителен за медицинските служители и служителите в домовете за социални услуги.

Преустановяват се свижданията в лечебни заведения, с изключение на свиждания на пациенти в терминален стадий, както и свижданията в специализираните институции за предоставяне на социални услуги и в тези за социални услуги от резидентен тип за деца и възрастни.

От 21 октомври влизат в сила и нови мерки за детските градини и училищата:

  • Преустановява се обучението в училищата в общини с 14-дневна заболеваемост над 750 на 100 000 души.
  • При 14-дневна заболеваемост между 500 и 700 на 100 000 души ще се редуват 50% присъствено, 50% онлайн занимания.

Това означава, че учениците от 8 общини, сред които и София-град, преминават към дистанционно обучение, без да се прави изключение за децата от първи до четвърти клас.

В идните дни, частни сертифицирани лаборатории и регионалните здравни инспекции, ще получат 1 млн. антигенни тестове, които ще са безплатни за гражданите. Ще се заплаща само манипулацията.

Лабораториите също ще бъдат контролирани, а ако издават фалшиви сертификати, ще им се отнема лицензът.

Проверяващите служители на Българската агенция по безопасност на храните и Регионалните здравни инспекции, също са задължени да работят със зелени сертификати.

- реклама -