Закон за българските лични документи, българи, чужбина, работа, привилегии
Снимка: БГНЕС

Нови лични документи дават право на българи в чужбина да работят у нас

Парламентът прие на първо четене промени в Закона за българските лични документи.

Измененията са внесени от „Обединени патриоти“ и „за“ тях гласуваха 102 народни представители, „против“-23 и „въздържали се“ -4, с което те бяха приети.

„Подобна инициатива съществува в редица други държави, като част от усилията им, насочени към запазване и утвърждаване на националната принадлежност на представителите на техните исторически или съвременни емигрантски общности, чрез предоставянето на тези лица на определен набор от основни права – трудови, образователни, социални и дроги, по силата не на гражданство, а на доказан произход и притежание на такъв личен документ“, пишат вносителите в мотивите, давайки за пример Полша и Гърция, където понастоящем такива карти се издават.

Подобна карта в България цели да даде специален статут на хората, принадлежащи към българските исторически общности, които не са родени у нас, но и на тези, които са родени в България, но напуснали страната като част от т. нар. икономическа емиграция. Много от тях са чужди граждани, а поради законодателни забрани в съответната държава не могат да притежават двойно гражданство.

Така те ще получат редица улеснения, свързани с влизането у нас, престоя, статута и най-важното – в участието на пазара на труда.

Според вносителите подобна мятка ще допринесе за преодоляването на част от проблемите, свързани с демографската криза, както и справяне с недостига на квалифицирана работна ръка в някои сектори.

Процедурата ще бъде сходна с тази по издаването на български лични документи и ще се предшества от удостоверение за български произход от Държавната агенция за българите в чужбина.

- реклама -