мутации

Нови ковид-мутации в Норвегия и Хърватска

Нов вариант на коронавируса – В.1.525, който може да се окаже по-заразен от обикновения, е открит в Норвегия, съобщи днес телевизия NRK.

По данни на националния институт за обществено здраве, мутацията, която има общи характеристики с британската и южноафриканската, е идентифицирана в Норвегия в сряда. За последното денонощие в страната са регистрирани 10 случая на заразяване с В.1.525.

Засега не е ясно дали този вариант е по-заразен, но това е напълно възможно, смятат от института. В Норвегия вече са открити различни мутации на коронавируса, за който е типично да се променя с времето.

В други държави, в които нямат опит с точно диагностициране на мутациите, може изобщо да липсва информация за това, че такъв вариант циркулира. Норвегия, подобно на Великобритания, Дания и Исландия, провежда внимателен анализ на откритите досега варианти на ковид.

Откриха мутация и в Хърватия

Една от възможните мутации на коронавируса, подобна на британската, южноафриканската и бразилската, е открита в Хърватия. Резултатите от секвенирането на целия геном ще бъдат известни след седмица, заяви министърът на здравеопазването Вили Берош.

Бразилският вариант е по-слабо заразен от южноафриканския, но тази мутация на шиповидния протеин се среща във всички вариант, така че в момента не може да се каже, за коя точно става въпрос, но най-вероятно ще бъде хърватски вариант.

Барош обясни, че всеки вариант има свои специфични мутации.

От клинична гледна точка, тази мутация е открита като част от анализ на 50 проби от 30 януари. Няма клинични параметри, които да показват значително разпространение на епидемията, подчерта хърватският министър на здравеопазването.

- реклама -