Нови изпити за кандидат-шофьорите

От началото на следващата седмица се въвежда една новост в теоретичния изпит за кандидат-водачите – това са интерактивни видеоклипове, които ще показват реални ситуации на пътя.

С тях ще се оценява умението на бъдещите шофьори да предвиждат опасностите на пътя, както и бързата им преценка в конкретни ситуации. Това съобщи министърът на транспорта и съобщенията Георги Гвоздейков откри церемония за връчване на първите Годишни награди „Инициативи за подкрепа на безопасността на движението по пътищата“, организирана от ДА „Безопасност на движението по пътищата“.
Транспортният министър посочи, че се работи и по промени в практическата част, които целят да ограничат в още по-голяма степен субективния фактор.

„В момента се подготвя въвеждането на нова система, която електронно и на случаен принцип ще определя маршрута на всеки практически изпит непосредствено преди неговото начало“, подчерта още той.

По отношение на техническото състояние на превозните средства министърът обърна внимание на въведения преди няколко месеца електронен обмен на данни с МВР, който позволява при установяване на опасна техническа неизправност по време на техническия преглед, да се изпраща информация по електронен път до Министерство на вътрешните работи.

Готови са и промени в нормативната уредба, които предвиждат да отпадне ръчното въвеждане на информация в пунктовете за технически прегледи. Данните от измервателните уреди в пунктовете ще се изпращат директно чрез информационна система, което отново ще премахне възможността за човешка намеса.

- реклама -