Нови граници между албанци и сърби в Северно Косово

ЕС и САЩ са съгласували текста на споразумение за разрешаване на косовския въпрос. Документът предвижда разделянето на Косово и обмена на територии между Белград и Прищина. Това пише германският всекидневник „Франкфуртер Рундшау“.

Според изданието документът – озаглавен „Споразумение за нормализиране на отношенията“, съдържа 17 точки. Той трябва да бъде подписан от висши представители на Сърбия и Косово на 12 юни във Вашингтон. Влиза в сила шест месеца по-късно.

В споразумението са предвидени „нови граници между албанци и сърби в Северно Косово“.

Това ще бъде включено към територията на Сърбия, докато Косово ще „анексира територии в Сърбия, населявани предимно от албанци“.

 

Според „Франкфуртер Рундшау“ Косовска Митровица ще получи „специален статут“, а „Газивода“ и „Трепча“ ще бъдат приватизирани за 99 години и ще бъдат поставени под контрола на постоянни членове на Съвета за сигурност на ООН „. А Коридор 10 в Южна Сърбия ще бъде поставен под международна закрила“.

Изданието твърди, че Белград и Прищина са изложени на непрекъснат натиск да приемат споразумението.

Вестникът посочва, че идеята за „етническа промяна на границите“ е подкрепяна още през август миналата година от еврокомисаря по разширяването Йоханес Хан и върховния представител на ЕС по въпросите на външните работи и политиката на сигурност Федерика Могерини. Сега към поддръжниците на идеята за подобно разделение се присъедини и администрацията на американския президент Доналд Тръмп, „която промени позицията си по въпроса на 180 градуса“.

- реклама -