Нови Covid ограничения влизат в сила от днес в Шотландия, Уелс и Северна Ирландия

Нови Covid ограничения влизат в сила от днес в Шотландия, Уелс и Северна Ирландия в опит да бъде обуздан варианта Омикрон. Строги мерки вече бяха наложени в Англия.

Всяка една от четирите части на Обединеното кралство следва своя политика по отношение на коронавируса.

Шотландия, Уелс и Северна Ирландия въведоха ограничения в ресторантьорството, хотелиерството и развлекателния бизнес, подновявайки спазването на социална дистанция и ограниченията в броя на хората при събирания. В Уелс и Северна Ирландия ще бъдат затворени нощните клубове.

Борис Джонсън не оповести нови мерки в Англия, но не изключи възможността да реагира незабавно, ако това се наложи.

Данни за заразяванията и смъртните случаи с Covid-19 не се изнасят в празничните дни, но в петък на Острова бе регистриран рекорден брой заразени – 122 186. Най-сериозно от пандемията е засегната британската столица Лондон.

В редиците на управляващите консерватори има голяма съпротива против налагането на допълнителни мерки. Един от водещите бунтари сър Греъм Брейди пише днес в „Мейл он сънди“:

„Дори при новите доказателства, че вариантът Омикрон няма да причини вредите, които се прогнозираха, има реални опасения, че макар и Коледа да бе спасена, Нова година може да бъде отменена. Това не трябва да се случва!“.

Иначе британското правителство продължава с ударната стратегия за бустерни ваксини, като вече над 60 процента от британците са с трета доза.

- реклама -