контрольор

Нови автобуси и трамваи в София до дни

Нови автобуси и трамваи ще возят пътниците в София.

„След седмица ще бъдат пуснати нови автобуси по линиите 64, 309 и 604.  От септември ще тръгнат и новите трамваи“, каза кметът на София Йорданка Фандъкова.

Първите 70 нови автобуса ще тръгнат следващата сряда, а в края на месеца ще бъдат пуснати и останалите 40.

По трамвайната линия 22 вече се движат реновирани чешки трамваи.

15 септември

Фандъкова прогнозира, че почти всички ремонти на пътни артерии в столицата ще приключат до 15 септември.

До първия учебен ден ще са завършени и повечето ремонти на училища и детски градини. Ремонти текат в 46 училища и градини. Те няма да приключат до 15 септември в 3 училища и две градини, но работите няма да попречат на учебния процес, увери кметицата.

Инвестицията в ремонтите е 20 млн. лева.

В 46 училища са монтирани и камери.

Следващата година ще приключи наземната работа по бъдещите метростанции и работата ще продължи под земята. Тунелопробивната машина, която ще работи в центъра на София, се изработва в Германия, очаква се да бъде готова до септември и тогава да тръгне за България, каза още Фандъкова.

Работата по разширението на метрото върви в срок, вече 7-8% от конструкциите на метростанциите са готови.

Разширението на околовръстното

Работата по разширението на околовръстния път на София от Младост в посока магистрала „Тракия“ ще започне вероятно догодина, каза кметът на столицата Йорданка Фандъкова. Тя е останала с такова впечатление след среща вчера с министъра на регионалното развитие Лиляна Павлова и ръководството на агенция „Пътна инфраструктура“.

Свързването на четирилентовия път при бизнеспарка с разклона за магистрала „Тракия“ ще стане на два етапа. Първо ще се работи в отсечката от „Младост“ до пътен възел „Горубляне“, където ще се направи кръстовище на две нива. Ако се намерят повече пари, може да се изгради и по-дълга отсечка.

За момента няма конкретни планове за най-тежката част на околовръстния път от „Бъкстон“ през бул. „Цар Борис III“ и свързването с автомагистрал Люлин. „Там е много тежко, заради отчуждаванията. Правителството има амбицията да се направи и той и поетапно да се затвори целия кръг“, каза още Фандъкова.

Добрата новина

На 14 септември, за празника на София, ще бъде пуснато движението по Западната дъга на околовръстния път.

Фокусирайки се върху строежите в самия град, Фандъкова посочи, че стремежът е спазването на сроковете да не е за сметка на качеството. „Непрекъснато контролираме работата и при некачествена работа, изискваме всичко да се оправи, което води до загуби за фирмите. За всеки ден просрочие пък глобата е почти 30 хиляди лева“, каза кметът на София.

Според нея фирмите вече били наясно със стила на работа и все по-рядко имало проблеми с качеството. От днес започва вторият етап на разширението на бул „Черни връх“. До нова година булевардът трябва да е готов, каза Йорданка Фандъкова.

До средата на септемри тряба да приключи работата по обновяването на булевардите „Владимир Вазов“ и „Ботевградско шосе“, а през ноември ул. „Козлодуй.

Източник: БНТ

- реклама -