депутати, Народно събрание, парламент, министри
Снимка: БГНЕС

Нови 12 депутати в парламента: Ето кой сяда на местата на бъдещите министри

12 нови депутати ще влязат в парламента още следващите дни. Те ще заемат местата, които бъдещите министри ще освободят, след като положат клетва в понеделник. Най-голяма ще е рокадата в групата на „Продължаваме промяната“, откъдето излизат новият премиер Кирил Петков, две от вицетата му – Асен Василев и Калина Константинова, и трима от новите министри – Атанас Атанасов, Даниел Лорер и Николай Събев, съобщава „24 часа“.

Кирил Петков освобождава място от Пловдив на Венцислава Любенова, която е бизнес анализатор.

Още една дама влиза в НС – Александра Корчева ще смени Калина Константинова в 25-и МИР. Тя е магистър по международни отношения в СУ “Св. Кл. Охридски” и носител на златен медал за отличен успех. В момента е докторант в Стопанския факултет на СУ. Работила е като комуникационен експерт в рамките на европейски международни научни проекти, както и управление на проекти в енергийния сектор.

Изцяло нови депутати пък ще има „Продължаваме промяната“ от Хасково, откъдето сега са Асен Василев и Атанас Атанасов. Един от тях е 36-годишният строителен инженер Ивайло Стайков. Той е завършил магистратура в УАСГ и пак там има следдипломна специализация по „Мениджмънт на строителството и инвестиционните проекти“. От 2007 г. работи в строителния сектор, като практиката му е свързана най-вече с управлението и организацията на строително-инвестиционния процес.

От Хасково в НС влиза и Младен Запрянов. Той е завършил международни икономически отношения и 20 години се е занимавал с управление на екипи и процеси в банковата сфера в голяма международна компания – отговарял за търговското и експортно финансиране на институцията за Централна и Източна Европа.

На мястото на Даниел Лорер пък ще влезе председателят на Варненската туристическа камара Илин Димитров. Той има магистратура и докторска степен в направление туризъм, вече 22 години работи и преподава в сферата.

Шефът на голяма куриерска фирма и бъдещ транспортен министър Николай Събев отстъпва в Русе на Калин Иванов. Младият мъж е завършил в чужбина международни отношения, след това има магистратура „Бизнес развитие“, а в момента работи в София.

Четири ще са новите попълнения в групата на БСП. Корнелия Нинова, която става вицепремиер, освобождава място за лидера на ПК „Екогласност“ Емил Георгиев, чието име нашумя особено при сформирането на „Продължаваме промяната“ – той обяви, че е бил направен опит да бъде купена регистрацията на партията му, за да се яви с нея бъдещата формация на изборите. „Екогласност“ е дългогодишен партньор на БСП в лявата коалиция, а самият Георгиев вече е бил депутат от левицата в 42-ото НС.

Министърът на туризма Христо Проданов ще бъде заменен в парламента от Благовест Кирилов, който беше депутат и в 46-ото НС. Той е предприемач съм в сферата на информационните технологии и изнесените услуги. Преподавател е във Факултета за германско инженерно обучение и промишлен мениджмънт към Техническия университет в София. Там е завършил висшето си образование и самият той, има две магистърски степени и приключва трета, работи и по докторантура. Работил е в управлението в някои от най-големите компании в сектора на информационните технологии, но през 2017 г. се захваща със собствени проекти.

На мястото на Георги Гьоков от Старозагорската листа в НС влиза строителният инженер Момчил Ненов. Той е от Казанлък и има професионален опит в областта на енергетиката – изграждане и поддръжка на хидроенергийни съоръжения. С богат опит като технолог и аналитичен специалист с технологиите на японска корпорация, както и на други водещи европейски производители.

Бъдещият министър на земеделието Иван Иванов, който е от Шумен, пък ще бъде заменен в групата на БСП от свой адаш – Иван Ганчев. Той е на 32 г., родом от Нови пазар и юрист по професия. От 2019 г. е председател на Общинския съвет в Нови пазар.

На мястото на Радостин Василев от „Има такъв народ“, който става спортен министър, в парламента от Плевен влиза инженерът Венцислав Петков.

От тримата министри на „Демократична България“ депутат е само Божидар Божанов. Той отстъпва мястото си в София-област на Васил Зашкев, който е областен председател на ДСБ в Самоков. Той е бил общински съветник в града, а на изборите през ноември измести с преференции втората в листата с 11,16%.

Очаква се обновлението в парламента да е още по-голямо, тъй като тепърва ще бъдат излъчени зам.-министри и е много вероятно още народни представители на 4-те формации да заемат креслата и така да освободят депутатската си банка на следващите ги в листите.

- реклама -