ваксина коронавирус

Новата ваксина за COVID-19 несъвместима с алкохол

В деня на ваксинацията срещу коронавирусна инфекция не трябва да се употребява алкохол, тъй като е възможно да се отслаби имунитетът и ефекта от ваксината, каза за РИА Новости главният специалист по наркология на Министерството на здравеопазването на Руската федерация Евгений Брун.

„Смятам, че всяко лекарство, включително ваксината за коронавирус, не е съвместимо с алкохола, тъй като на първо място това е токсичен ефект, отслабване на имунитета и отслабване на ваксината“, каза Брун пред агенцията.

Руското министерство на здравеопазването във вторник регистрира първата в света ваксина за предотвратяване на COVID-19, разработена от Националния изследователски център за епидемиология и микробиология в Гамалея в сътрудничество с Руския фонд за директни инвестиции.

Успехът беше сравнен с изстрелването на първия в света изкуствен сателит и нарекоха ваксината „Спутник V“. Вече има заявки за един милиард дози. Световни фармацевтични компании обаче изказват опасения, тъй като ваксината не е минала третата фаза на клинични изпитания. Няма данни дали е безопасна за всякакви пациенти и за масово приложение. СЗО обсъжда с руските здравни власти нейното преквалифициране.

- реклама -