Новата учебна година в Украйна започва в бункери

В Украйна днес започва новата учебна година. 400 000 деца ще учат дистанционно.

В районите, където обучението е присъствено, в учебните заведения вече са изградени бункери.

5 метра под класните стаи, без прозорци и дневна светлина. До 24 февруари, когато започна войната, едно помещение е съблекалня – вече е бункер.

Така започва учебната година в едно от киевските училища, предава БНТ.

„Когато сирените се включат, трябва незабавно да прекъснем всяко занимание и да слезем долу. Нашият персонал вече е обучен как да събере и евакуира децата“, каза Михайло Альохин, директор на училище в Киев.

В бункера има лекарства, складирана е и храна, която трябва да стигне поне за 48 часа. Освен учителите, с децата в подземието винаги ще има медицински служител и психолог.

„Има много ясна тенденция, колкото децата живеят по-близо до границата с Русия или до фронта, толкова повече от тях ще се обучават дистанционно“, каза Сергей Горбачов, образователен омбудсман на Украйна.

В Киев 132 000 деца се връщат днес в училищата, обяви кметът на украинската столица.

„Родителите се притесняват. Има деца, които ще учат от вкъщи през септември и октомври. Но искат да се върнат в училище през ноември. Надеждите са, че тогава нещата ще са по-добри“, каза Михайло Альохин.

Образователните организации отчитат още една тревожна тенденция.

„Вече наблюдаваме, че учениците имат пропуски. Но първо трябва да спасим живота на децата и на учителите, да защитим инфраструктурата, да защитим хората. Тогава ще можем да наваксваме с обучението“, каза Сергей Горбачов.

През 2021 г. учениците в Украйна били 4 милиона и 200 хиляди, показват данни на УНИЦЕФ. От началото на войната 2 милиона са напуснали страната. А 360 деца са били убити.

 

- реклама -