тролейбус

Новата пирамида – Дупнишка популярна каса

Нова пирамида обира хората в Дупница. Дупнишка популярна каса подмамва клиенти с обещание за висока лихва – 14%, някои стигали до 18%. Стотици хора, вложили всичките си спестявания в „Дупнишката популярна каса”, се оказват жестоко ужилени. Обещавали им лихва, по-висока дори от тази в КТБ.

Хора са внасяли различни суми – някои загубили 200 000 лева, а друг 150 000 лева. Хората са продавали имоти, за да вложат пари в тази каса, разказа Нова ТВ.  38 жалби са подадени в прокуратурата. На адреса в Пловдив, където е седалището на сдружението, няма никой. Телефонът за връзка е изключен. Собственикът на фирмата не е открит и в апартамента му в Дупница.

Ето и един пример за схемата. Емил Лазаров е пенсионер. Изгорял е с 50 000 лева. Подвел се по високата лихва.

„Случайно минах оттам  и гледам на таблото – годишна лихва – 14 %. По това се подведох”, разказа Емил за „Здравей, България”.

Пенсионерът внесъл първите 20 000 от спестяванията си. Подписал договор, но не го прочел. После видял, че популярната каса е регистрирана като кооперация, а той е вписан като неин член. В началото всичко било наред и Емил получавал лихвите си. Затова внася още 30 000 лева. За три години получава над 8000 лева от лихви.

И така до юни тази година, когато офисът затворил и Емил разбрал, че „Дупнишката популярна каса” е фалирала.

Потърпевшите са подали сигнали във всички отговорни институции, които биха могли да вземат отношение по казуса. До момента няма резултат.

- реклама -