просеко

Новата мода в чашата: Вижте историята на Просекото

Ароматно, цветно и освежаващо, просекото е номер едно произвеждано пенливо вино в Италия.

То се произвежда според строги правила в девет италиански провинции.

просеко

Две хиляди години история

Просеко се произвежда още в Римската империя от гроздето „Глера“, което се отглежда в провинция Просеко, на хълмовете Карст над Триест. Тогава виното е познато като Пучино.

просеко

Продукцията се разпространява и в съседните райони Венето и Фриули. А в началото на 20 век, благодарение на нови ферментационни технологии, там се появява просекото, каквото го познаваме днес.

Специфичните технологични познания са обогатени отчасти от Енологичната школа в Конелиано, където се усъвършенства методът, подчертаващ изключителните качества на просекото.

8159 винарни, 269 производители и 200 милиона бутилки – това са последните цифри от света на пенливото вино просеко.

Италия в една глътка

Просекото има сламено жълт оттенък в чашата със свежи цветни и плодови нотки и лек аромат. Елегантното ухание на ябълка, праскова и круша се съчетава с намек на цитрус, който избледнява в едва доловими тропически нотки.

просеко

Просекото е незаменима съставка, когато става дума за коктейли. „Белини“ – един от най-известните коктейли в света, се прави именно с пенливото вино и малко прасковен нектар. А в комбинация с Аперол, газирана вода и портокалов резен се получава освежаващият „Аперол шприц“.

Но не бихме отказали и просто ягода…потопена в чаша искрящо просеко.

Разликата между просеко и шампанско

Просекото е сухо пенливо вино, идващо само от девет провинции в Италия. Прието е, че произведено в друга държава, виното не може да носи това име. Вкусовете му са по-леки от тези на шампанското, липсва високата киселинност.

Виното се пие младо, до 3 години след производството, във висока тясна чаша.просеко

Шампанското е френска продукция от район Шампан (Champagne). Единственото истинско шампанско на пазара е това, идващо от региона. Въпреки това, наименованието се използва широко по целия свят за пенливи вина, наподобяващи шампанско.

Консумира се отлежало, в чаши с конична форма с постепенно разширяване нагоре.просеко

Италианското просеко – новото шампанско

Франция и Италия са легендарни претенденти, когато става дума за мода и вино. От няколко години насам обаче Италия взема връх в производството и продажбата на пенливо вино.

Все повече се засилва трендът, налагащ възхода на просекото над шампанското. През 2013-та година са продадени 3 милиона бутилки повече италианско просеко, отколкото френско шампанско, сочи статистиката. А, цифрите и в момента продължават да растат.

Но каква е причината за това? Един от главните фактори е по-ниската цена на просекото – хората предпочитат италианската сладост на разумна цена, пред френския изискан, но надменен лукс.

- реклама -