Новата Covid вълна: Пациенти с внезапна загуба на слуха

Всеки ден пациенти с доказана или суспектна за Covid-19 инфекция биват диагностицирани с внезапна загуба на слуха поради засягане на слуховия нерв. Covid-19 практически може да засегне всеки орган поради тропизма на вируса към клетките на стените на малките съдове.

Това посочва доц. д-р Тодор Попов в интервю – част от кампанията „Плюс мен“ на Министерството на здравеопазването за популяризиране на ползите от ваксинацията срещу вируса.

Д-р Попов е доцент към Катедрата по УНГ болести и хирургия на глава и шия в Медицински университет – София и част от екипа на Клиниката по УНГ в УМБАЛ „Царица Йоанна“ – ИСУЛ, съобщават от здравното министерство.

По думите му, засягането на слуховия нерв се проявява с внезапно намаление на слуха, a често пъти и с високочестотен шум.

„Изключително важна е бързата реакция. При доказване на това състояние трябва да се започне болнично лечение с вливания. Колкото по-рано стартира терапията, толкова по-висок е шансът за спасяване на слуха. При липса на лечение обикновено намалението на слуха е необратимо, а по-късното търсене на решение става невъзможно“, предупреждава доц. Попов.

Той обяснява, че коронавирусната инфекция може да засегне слуха при пациенти на различна възраст. Проблемите се наблюдават дори при деца.

По отношение на хората, които имат предхождащо, старо намаление на слуха добавянето на допълнително усложнение, вследствие на коронавирусната инфекция, би могло да доведе до наслагване и съответно до тежка инвалидизация, посочва още специалистът.

Ваксините срещу COVID-19 категорично са достижение на човешката цивилизация, подчертава доц. Попов.

„Има два варианта – да се сблъскаш с коронавируса SARS-CoV-2 контролирано или да го срещнеш неконтролирано. Ваксината доказано помага този сблъсък да е контролиран и минимализира рисковете за здравето на ваксинираните“, посочва той. „За съжаление, една част от обществото ни просто отказва да повярва в истинността, а причината е страх. Не бива да ни е страх. Не бива да бъдем парализирани от „оградите“ на нашето собствено съзнание“, категоричен е доц. Тодор Попов.

- реклама -