Нова Зеландия въвежда локдаун от днес заради първо вътрешно предаване на коронавируса от 6 месеца

Строг локдаун ще бъде наложен в Нова Зеландия до часове, поради засечен първи случай на вътреобщностно предаване на Ковид-19 от почти 6 месеца. Министър-председателката Джасинда Ардърн каза, че случаят е бил засечен днес в Окланд, предаде ДПА.

От 11:59 ч. по Гринуич в цялата страна ще бъде наложен строг локдаун, който ще продължи поне 3 дни. Всички училища, както и магазините, които не са от първа необходимост, ще трябва да затворят. На хората ще бъде разрешено да напускат домовете си само за ходене до супермаркет, за индивидуално спортуване на открито или за получаване на медицински грижи.

„Видяхме ужасните последици, до които води забавянето при вземането на мерки“, каза министър-председателката и добави, че никой не би искал да изпадне отново в това положение.

„Възможно най-ранното налагане на строги мерки веднъж вече проработи за нас. Знаем, че Делта е по-опасен враг, но същите действия, които предприехме миналата година могат отново да проработят“, допълни тя.

Последният случай на вътрешно предаване на вируса в страната беше засечен на 28 февруари. Оттогава всички случаи на Ковид-19 в Нова Зеландия бяха засичани на границата.

В изявление на Министерството на здравеопазването се посочва, че ранната и твърда реакция е най-добрият инструмент за ликвидиране на потенциалните гнезда на инфекцията. Всички новозеландци се приканени да запазят спокойствие, да бъдат дружелюбни и да изпълнят това, което се очаква от тях, докато министерството събере повече информация по потенциалния случай.

По време на пандемията Нова Зеландия регистрира 2570 случая на заразени с коронавируса и 26 починали при население от 5 милиона.

- реклама -