Нова Зеландия няма да отваря границите, след като елиминира COVID-19

Премиерът на Нова Зеландия Джасинда Ардерн каза, че страната няма да отвори границите с останалия свят за „дълго време“. Тя се изказа, след като присъства на част от заседанието на кабинета в Австралия чрез видеовръзка.

На срещата се обсъди възможен „транс-Тасмански балон“, при който хората могат да преминават между Австралия и Нова Зеландия свободно и без карантина. Но тя каза, че скоро няма да са възможни посетители от други области.

И Австралия, и Нова Зеландия са затворили границите си пред почти всички чужденци като част от отговора си на Covid-19.

Тя подчерта, че трябва да се свърши много работа, преди да може да напреднат още, но очевидно е плаващо заради ползите, които ще донесе. В отговор на въпрос за туристическия сектор в страната, г-жа Ардерн каза: „Няма да имаме отворени граници за останалия свят още дълго време“. Туризмът е една от най-големите индустрии на Нова Зеландия, като пряко наема почти 10% от работната сила в страната и допринася почти 6% от БВП.

Повечето посетители са от Австралия, следвани от Китай, САЩ и Великобритания.

Ардерн заяви, че всеки „транс-Тасмански балон“ е възможен само поради „водещи в света действия“ на двете страни.

Днес Нова Зеландия не отчете нови случаи за втори пореден ден. Има общо по-малко от 1500 потвърдени случая и само 20 смъртни случая. Миналата седмица тя облекчи блокирането си от ниво 4 до ниво 3.

Австралия – с население от около 25 милиона, пет пъти по-голяма от тази на Нова Зеландия – е имала почти 7000 случая и 96 смъртни случая.

Но и там също се изравнява кривата на инфекциите, а различни области и територии също са облекчили мерките си.

 

- реклама -