дронове

Нова заплаха за Европа: Терористите атакуват с дронове с експлозиви

Европейският съюз е подложен на „безпрецедентна форма“ на тероризъм през последните две години, отчете Европейската полицейска агенция (Европол), цитирана от Асошиейтед прес и ДПА.

В свой доклад Европол предупреждава, че една от основните заплахи е възможността терористите да използват експлозиви като тези, с които воюват в Сирия и Ирак. Тази заплаха е не по-малка от завръщащите се от фронтовете джихадисти или от кандидати-джихадистите, които не са били допуснати да пътуват до зоната на военния конфликт, посочват авторите.

Европол обръща особено внимание на опасността джихадисти да започнат атаки с дронове, натъпкани с експлозиви, както прави групировката „Ислямска държава“ в Ирак

Домораслите екстремисти в Европа могат да прибягнат до същото оръжие, заяви директорът на Европол Роб Уейнрайт.

Авторите отбелязват също и тенденцията към подмладяване на ислямските екстремисти, готови да атакуват Европа, а освен това и нарастващия както никога досега брой на жените сред тях.

Миналата година в Европа са били регистрирани общо 142 терористични нападения. В повечето случаи зад тях са стояли националистически или сепаратистки групировки

Ислямисти са извършили 13 атаки, като шест от тях са били пряко свързани с „Ислямска държава“. Само от ислямистки тероризъм в Европа са загинали 135 души.

През миналата година за терористична дейност в Европа са били арестувани общо 718 човека – значителен ръст спрямо 2014 г., когато задържаните са били 395. Почти една трета от тях са под 25-годишна възраст.

Групировки като „Ислямска държава“ много успешно използват интернет, като „оптимално“ използват социалните мрежи за пропаганда и вербуване на свои привърженици и бойци, се казва в доклада.

Източник: БТА

- реклама -