Нова версия: Груевски пътува към Турция или Русия?

Според все още непотвърдена информация бившият македонски премиер Никола Груевски вече е напуснал Унгария, съобщи за Агенция „Фокус“ висш представител на ВМРО-ДПМНЕ.

Като крайна дестинация на издирвания македонски политик се посочват Русия или Турция.

Мистерията около това как изпадналият в немилост бивш премиер на Македония Никола Груевски е напуснал страната си дни преди да влезе в затвора с присъда за корупция, се задълбочава, коментира британският водещ всекидневник The Guardian.

Това се случва след серия от твърдения, че Унгария стои зад неговото бягство.

Вестникът обяснява, че току-що преглътнали новината за бягството на Груевски, официалните власти в Скопие трябвало да чуят и съобщението от Тирана в късните часове на четвъртък, че той е подпомогнат от унгарски дипломати. Когато открили на кого точно принадлежи колата, се оказа, че това е номер на дипломатическата мисия на Будапеща в Тирана, с нея той е бил преведен през северната граница в Черна гора.

Часове само преди това Гергели Гюлаш, шеф на кабинета на унгарския премиер Виктор Орбан, потвърди, че избягалият лидер е потърсил убежище в унгарско представителство извън Македония, но категорично отрече Будапеща да има участие в тези събития. Молбата му вече се разглежда.

Социалдемократичното правителство в бившата югославска република в четвъртък е отправило молба за екстрадиция.

Започнало е и разследване за това дали бягството му не е подпомогнато от хора от македонската полиция.

Лидерът на опозиционната дясна партия ВМРО миналата година е бил лишен от своя паспорт и е бил под постоянна 24-часова охрана. “Непрекъснато го водеха в съда, той се държеше настрана от публичния поглед,” добре информиран източник е съобщил на Тhe Guardian. “Не можеше да се види дори в блока, където живееше.”

В началото на тази седмица дискредитираният лидер обяви на страницата си във Фейсбук, че е принуден да бяга заради „безброй“ заплахи за живота му. Двугодишната присъда, която е получил за злоупотреба с държавни фондове, като е купил луксозна кола, според него е политически мотивирана, същото важи и за редица други дела, които са висящи.

- реклама -