Нова тесла с газа: „Булгаргаз“ поиска още 6% скок

Нова тесла с газа готви „Булгаргаз“. След като по искане на дружеството, КЕВР увеличи цената на синьото гориво с 60% от август, сега „Булгаргаз“ настоява за нов почти 6% скок. Искането е увеличението да е от 1 септември.

Повишение на цената на газа с 5,6% от 1 септември предвижда „Булгаргаз“. Това става ясно от заявлението за цена от 315.61 лв./МВтч, което е внесъл държавният обществен доставчик „Булгаргаз“ за утвърждаване от енергийния регулатор. Този път дружеството е спазило задълженията си, както бе призовано от председателя на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) Иван Иванов, който предишната седмица заплаши изпълнителния директор Людмил Йоцов с глоба, ако продължава да бави заявленията и прогнозите за цените.

КЕВР реши: Газът поскъпва с 60% от август

Така „Булгаргаз“ обяви прогнозата си за октомврийска цена от 269.29 лв./МВтч, но заявлението за септемврийската бе публикувано по-късно от КЕВР. Изчислената стойност за следващия месец от 315.61 лв. е ръст от 6 на сто спрямо сега действащата тарифа за август от 297.89 лв./МВтч без данъци и такси.

От заявлението става ясно, че принос за ръста на цената за вътрешния пазар има

не само влиянието на европейските газови борси,

след като дружеството се налага да търси алтернативни на спрените от „Газпром“ доставки, но и курсът на долара, който през юли бележи ръст от 2.99 на сто, пише mediapool.bg.

През август „Булгаргаз“ е включил в цената гарантираните още преди газовата криза количества азерски газ по дългогодишния договор, втечнен газ по два договора и купените миналата седмица през българската държавна газова борса на цена, по данни на пазарни участници от 322 лв./МВтч, което е под цените на европейските газови борси. Държавното дружество дава справка, според която договорите за септември на нидерланската борса TTF се сключват на цени около 205 евро/МВтч, с около евро по-скъпи са доставките на виртуална търговска точка в Германия, а на такава в Австрия цените са над 206 евро.

Източник: 24 часа

- реклама -