Европейски парламент, гласуване, Турция преговори смъртно наказание отношения

ЕС с нова стратегия към Русия, иска сътрудничество

Европейският парламент смята за необходимо ЕС да разработи нова стратегия за взаимоотношенията си с Русия. Това се казва в приетия на пленарна сесия в Страсбург доклад „Развитие на обща външна политика и политика по сигурността”.

„Европейският парламент смята, че е дошъл моментът да бъде изготвена нова стратегия за взаимоотношенията на ЕС с Русия. Тя трябва да е по-реалистична, да се основава на теорията за ядреното сдържане, но и на диалога в сфери от общ интерес. Това е борбата срещу тероризма, против разпространението на ядреното оръжие, на съвместна търговия и бизнес”, изтъква докладът, цитиран от ТАСС.

В документа се посочва, че е необходимо задълбочаването на сътрудничеството с руското гражданско общество.

Както и засилване на подкрепата за него, за да укрепнат дългосрочните връзки на ЕС и Русия

Същевременно, Европарламентът е на мнение, че санкциите срещу Русия са станали „необходим отговор заради руската агресия против Украйна. Те демонстрираха ефективността си като инструмент за предотвратяване на подобни агресии”.

Европарламентът допълва, че в случай на нужда, ако Русия продължи да нарушава нормите на международното право, ЕС си запазва правото „да наложи допълнителни санкции, които ще стават по-тежки в течение на времето, и ще са свързани с високо технологични продукти, оборудване за нефт и газ, електроника и оръжие”.

- реклама -