Бангладеш атака загинали молитва
Взривове убиха богомолци на най-многолюдната молитва в Бангладеш

Нова смъртоносна атака в Бангладеш

Предполагаеми ислямисти извършиха нова смъртоносна атака в Бангладеш по време на най-голямата в страната религиозна служба след Рамадана в Кишорегандж.Двама полицаи, жена и атентатор са загинали, съобщи говорителят на националната полиция в Бангладеш Шахидур Рахман.

атентат Бангладеш убити ранени

Ранени са 9 полицаи, които са в критично състояние във военна болница в Дака.

Полицейски представител каза, че нападателите са били поне трима. Те хвърляли гранати по полицаите на пропусквателен пункт до мястото за молитва в Кишорегандж, на 150 километра северно от Дака.

Религиозното събитие беше охранявано от близо 1000 полицаи. Терористите отрили и стрелба, на която силите за сигурност отговорили. Двама нападатели са били арестувани.

Религиозното събиране в Кишорегандж е традиционно и са присъствали между 250 и 300 хиляди души.

Атака Бангладеш молитва
Вярващи на опашка преди началото на молитвата в Бангладеш

Нападението в Кишорегандж стана по-малко от седмица, след като ислямисти убиха 20 заложници и двама полицаи при атака срещу посещавано от чужденци заведение в Дака. Всички жертви, между които 18 чужденци, бяха насечени с мачете.

Правителството на Шейх Хасина отрича международните джихадистки мрежи да са пуснали корени в Бангладеш и твърди, че заложническата трагедия е дело на местни ислямисти. Министърът на информацията Хасанул Хак Ину описа последните атаки като опит за сваляне на министър-председателката.

Опонентите обаче обвиняват администрацията на Хасина, че отказва да признае същността на екстремистката заплаха и е опитва да използва атаките, за да демонизира политическите противници.

Преди месец полицията проведе масирана акция за неутрализиране на местни джихадисти и арестува над 11 000 души. Опонентите на Хасина обаче смятат, че арестите са били безразборни и са целели да затворят устата на политическите противници.

На основната ислямистка партия в Бангладеш е забранено да участва в избори, а повечето нейни лидери бяха задържани или екзекутирани след неотдавнашни съдебни процеси, свързани с ролята им във войната за независимост от Пакистан през 1971 година.

- реклама -