NOVA: САЩ не обмисля санкции срещу нас заради РСМ

САЩ не обмисля санкции срещу България заради ветото ни за стартирането на преговорите за членство в ЕС на Република Северна Македония. Това предава NOVA, позовавайки се на свои източници, запознати със „ситуацията във Вашингтон“. Според тях администрацията на

US президента Джо Байдън

не обмисля такива санкции.

Въпросът беше повдигнат от американския конгресмен Клаудия Тени, която говори през уикенда пред македонската редакция на „Гласа на Америка”.

Според Тени налагането на санкции от САЩ срещу България било възможно заради ветото. „Твърдят, че македонците

не се държат добросъседски.

Мислим, че възпрепятстват процеса поради някаква причина и наистина не знаем защо”, коментира конгресменът.

„Бихме искали отговор и ако имат някакви притеснения, да проведем многостранна среща с членовете на Комисията по външни работи на Камарата на представителите и евентуално с посланиците или други представители на двете страни, за да видим дали ще можем да постигнем напредък”.

ПИСМО

Тени смята, че България напълно игнорира въпроса, тъй като българският посланик в САЩ Тихомир Стойчев още не е отговорил на изпратеното до него писмо. През ноември 13 US конгресмени пратиха писмо, в което настояха България да отмени ветото.

„Не съм сигурна, че санкциите са подходящи в момента, но могат да станат. Те могат да са много ефективни, особено ако блокирането и проявите на негативно отношение продължат да пречат на заслуженото присъединяване на Северна Македония и Албания към ЕС. Потенциално можем да разгледаме санкциите като начин за премахване на ветото“, посочи Тени.

„Не ни харесва настоящото отношение на българските власти и смятаме, че те трябва да понесат отговорност и да гарантират, че се отнасят с уважение към всички малцинства, за да изпълняват критериите на НАТО и ЕС”, заяви още конгресменът.

- реклама -