прокуратурата, Бойко Рашков, свидетел, дело, "Хемус"

Нова PR акция на Бойко Рашков: Два дни преди изборите обвинения за купуване на гласове без доказателства

Служебният вътрешен министър Бойко Рашков отправи поредна порция обвинения пред журналистите без представяне на доказателства срещу две политически формации у нас. На пресконференция, на която трябваше да бъде дадена информация за подготовката на вота в неделя, Рашков отново направи очерняща акция.

По думите му основно две партии у нас купуват гласове:

„Всички снимки и материали са за тези две партии. Така искат да заемат властови позиции някои политици чрез извършването на престъпление. Естествено, че българският гражданин иска да знае откъде са тези суми, които се включват в изборния процес“, заяви Рашков.

По думите му парите за това идват от т.нар. асфалтова сага в България – не само свързани с АМ „Хемус”, а и с други подобни обекти.

„По идентичен начин стои въпросът с така наречените ремонти на язовири, които са повече от 400 и началото на тези ремонти започнаха по същото време, през което започнаха ударно първите няколко лота на АМ „Хемус”.

Рашков коментира и скандала с машините, като отново увери, че нямало опасност от компрометиране на изборния процес.

„Големи внушения се направиха в публичното пространство. Има машини, които са закупени, които са извън скала, в който се съхраняват закупените от българската държава за гласуване. Нашата страна закупи достатъчно на брой машини, с които обезпечи гласуване в страната и в чужбина. Тези машини се охраняват от жандармерията. Достъп до тези машини не може ад има никой, който няма разрешението на ЦИК, включително и охраняващите склада“, твърди Рашков.

За близо седмица за купуване на гласове са задържани 38 човека. Това отчете директорът на националната полиция Станимир Станев пред медиите. В рамките на акцията срещу нарушаване на политически права на гражданите, от 3 ноември до днес са проверени 2371 места, съставени са над 2000 предупредителни протокола.

108 са образуваните досъдебни производства. Подобен е бил броят на делата и на изборите през юли.

В регион на страната, е установен случай на фалшиви декларации от хора, които заявили, че искат да гласуват в мобилна секция. След проверка се оказало, че документите са фалшиви, а хората са заявили, че не са искали мобилна секция. Директорът на полицията в този регион също бил „предупреден“, че това ще има последици за него, каза главният секретар на МВР, цитиран от БТА.

Бившият шеф на държавната „Автомагистрали“ Стоян Беличев е напуснал страната, каза още Рашков.

„Освен ако не се е завърнал в момента, в който ГДБОП започна активни действия във връзка с изясняването на всички аспекти от сключването на договорите с различни фирми на Лот 5. От този момент получихме информация, че е напуснал границите на България”, уточни силовият вицепремиер.

Той допусна, че това е станало след пресконференция, на която министърът е казал, че към Беличев трябва да бъдат отправени въпроси.

„Очевидно няма желание да отговаря на каквито и да е било въпроси”, допълни Рашков.

Силовият министър отново се заяде с бившия премиер като попита:

„Защо тича бившият премиер, кого да успокоява в Хасковско? Извършилият престъпление ли? МВР било наблюдавало човека няколко месеца и материалите били в прокуратурата“.

„Партии осигурявали чанти и куфари, а може би чували с пари, за да печелили избори“.

На въпрос обаче за срещата му с турския милиардер Гювен, от къде е произхода на парите за неговите 19 имота и няма ли конфликт на интереси, при това, че неговата служителка от вътрешна сигурност е съпруга на човека, който изработва ключа за машинния вот, Рашков заяви, че това нямало общо с пресконференцията и не отговори.

- реклама -