Истанбул Турция чистка арести университет преподаватели професори

Нова порция чистки в Турция. Европа ги обяви за противоконституционни

Масови арести на университетски преподаватели в Истанбул

В Истанбул се провежда операция за задържането на заподозрени във връзки с организацията ФЕТО на ислямския проповедник И. Арестувани са 61 професори, доценти и асистенти от университета.

Освен задържаните продължава издирването на други 26 преподаватели, проверяват се 100 адреса.

Разправата с академиците в Турция започна в средата на март, след като на свой конгрес през януари те подписаха декларация за мир с кюрдите. Тогава трима учени бяха арестувани и отстранени от работата им в истанбулския университет. Преди дни зад решетките бяха хвърлени други 14 университетски преподаватели.

Масовото прочистване от гюленисти засегна особено и съдебната система, през октомври броят на уволнените съдии и прокурори достигна 3 640 души.

Европа: Чистката е противоконституционна

Чистката в Турция, след опита за преврат през юли е в разрив с международното право и турската конституция. Това заявиха днес експерти по право от Съвета на Европа, предаде Ройтерс.

Мерките, взети от правителството, излязоха от рамките на това, което е позволено от турската конституция и международното право, се казва в изявление на Венецианската комисия. Експертите посочиха, че методът на чистки в държавния апарат създава силно усещане за „своеволие„.

- реклама -