криптовалута, кражба, ток

Нова огромна кражба на ток във ферма за криптовалута в Сливенско

Разкрита е кражба на електроенергия в особено големи размери от ферма за криптовалута в сливенското село Мечкарево.

Това каза на извънреден брифинг днес край селото директорът на ОД на МВР-Сливен гл.комисар Димитър Величков. Това е първата такава ферма, разкрита в региона.

След сигнал за прекомерен разход на електроенергия в дърводелски цех, властите установяват 16 броя компютърни конфигурации. Те били свързани чрез кабел към близкия стълб, на който е имало неработещ електромер на EVN и не е отчитана консумация на ток. Собствениците са дали имота под наем и нямали представа какво се случва в него. 

По първоначални изчисления машините за копаене на криптовалута са правели разходи за ток за 4 000 – 5 000 лева, като всяка е била с мощност около 2,5 киловата. Установени са още около 800 броя компютърни конфигурации, подготвени за използване. Те обаче не са били свързани към електропреносната мрежа. 

Задържани са двама заподозрени. Единият е на 38 г., а другият – на 30 г. Те са съответно от Пловдив и Перущица, като единият от арестуваните има криминално досие. По случая е образувано досъдебно производство. Водят се разпити.

„Според специалисти тези 16 устройства генерират на месец около 4-5 хиляди лв. разходи, а реално в момента на проверката нямаше отчетена никаква консумирана електроенергия”, каза ст. комисар Димитър Величков.

 

- реклама -