Нова наредба: Сменят пожарогасителите в колите

Министерският съвет одобри проект на Закон за изменение и допълнение на Закона за движението по пътищата /ЗДвП/, съобщиха от пресслужбата на служебното правителство. Той регламентира изискванията за вида на пожарогасителите и количеството на гасителното вещество, с което следва да бъдат заредени автомобилите, в зависимост от категорията на превозното средство, както и изискването за извършване на обслужване на уреда.

Експертна оценка и анализ на пожарите

в пътните превозни средства извеждат няколко основни проблема: този тип инциденти се характеризират с бързо разпространение, ако те се случат извън населеното място, се увеличава времето за реакция на службите за пожарна безопасност и защита на населението. На годишна база възникват средно около 2 100 пожара в ППС, при които се унищожават около 1100 леки автомобила, 160 товарни МПС и близо 60 автобуса. Това са около 6 на сто от всички пожари, уточняват от правителствената информационна служба.

Целта на предложеното допълнение към ЗДвП

е намаляване на щетите от тези произшествия на базата на правилно подбрани и технически изправни пожарогасители. Регламентира се движещите се пътни превозни средства от категории Ml, M2, M3, N1, N2. N3, 02, 03, 04, както и моторните превозни средства от категории L5e, Ебе и L7e, съгласно чл. 4 от Регламент /ЕС/ 168/2013 да се оборудват с пожарогасители, определени с наредбата по чл. 140, ал. 2 от Закона за движението по пътищата.

Предвижда се трамвайните мотриси

да бъдат оборудвани с пожарогасители, изискващи се за превозните средства от категория M3, а колесните трактори и друга самоходна техника, които се движат по пътищата, отворени за обществено ползване,  да се оборудват с пожарогасители, изискващи се за превозните средства от категория N2.

На пожарогасителите следва да е извършено

сервизно обслужване, в съответствие с изискванията на наредбата по чл. 129, ал. 9 от Закона за Министерството на вътрешните работи, или обслужване в съответствие с националната нормативна уредба на друга държава.
Предвиден е преходен период за съответното оборудване, както и санкционна норма – глоба, за водачите, които не са спазили новото изискване.
Заложените резултати с това изменение са повишаване на безопасността на шофьорите и пътниците в ППС, както и намаляване на материалните щети при евентуални пожари на ППС.

- реклама -