Нова надежда: Ламата Уинтър ще спаси човечеството от COVID-19

Стремежът за ефективно лечение срещу COVID-19 доведе изследователски екип до откриването на невероятен партньор за неговата работа: лама на име Уинтър (Зима), разказва Сайънс Дейли.

Екипът от Остинския университет в Тексас, Националните здравни институти и белгийския университет в Гент обявиха резултатите си на 5 май относно възможен път за лечение на коронавирус, включващ лами.

Определяйки това като едно от първите известни антитела за неутрализиране на SARS-CoV-2, Джейсън Маклалън, доцент по молекулярни бионауки в Остинския университет и съавтор, направи препратка към вируса, причиняващ COVID-19. Изследователите свързват две копия на специална форма на произведени от лами антитяло, за да създадат ново антитяло, което плътно се свързва с основен протеин на коронавируса, който причинява COVID-19. Този протеин ще раздели вируса в клетките гостоприемници. Първоначалните резултати предполагат, че антитялото блокира вирусите срещу заразяване на клетките в този протеин. Освен това екипът е готов да проведе проучвания при хамстери, като целта е да се разработи лечение, което да помогне на заразени хора по-късно.

Това ще бъде особено полезно за уязвимите групи като възрастните хора, при които се наблюдава скромна реакция на ваксинации, предполагайки, че безопасността им може да е непълна.

Медицинският персонал и други хора с повишен риск от излагане на вируси също могат да се възползват от незабавна защита.

Тъй като имунната система на ламите открива чужди нашественици като бактерии и вируси, тези животни развиват две форми на антитела: една, която е идентична с човешките антитела, и друга, която е с размер само около една четвърт от тази на хората. Именно по-малките могат да бъдат разпръснати и използвани в инхалатор, наречени еднодоменни антитела или нанотела.

Ламата Уинтър е на 4 години и живее в селскостопанска ферма в Белгия, заедно с около 130 други лами и алпаки.

Участието й в експеримента започва през 2016 г., когато тя е на около 9 месеца и с нейна помощ бяха изследвани два по-ранни коронавируса: SARS-CoV-1 и MERS-CoV. В продължение на около шест седмици тя е била инжектирана със стабилните протеини, за които стана дума по-горе, от тези вируси по метод, подобен на този при хората за имунизация. След това изследователите са получили проба от кръв и изолирани антитела, които се свързват с всеки вариант на този протеин.

- реклама -