Десислава Танева

Нова мярка за винопроизводителите – за прeдставяне на продуктите в ЕС

Производителите на вино ще могат от утре да кандидатстват по новата мярка – за прeдставяне на българските винени продукти в Европейския съюз. Това съобщи земеделският министър Десислава Танева по време на посещение в пазарджишкото село Огняново, където извърши ритуално зарязване на лозята.

„Още от началото на следващата седмица започва нов прием. Сега изтича приемът за инвестиции. Кризисните мерки също продължават“, посочи министърката.

Танева изтъкна още, че през изминалата година лозаро-винарският сектор е бил подпомогнат с над 60 млн. лева.

По думите ѝ, страната ни е използвала всички възможни финансови инструменти, които Европейският съюз предостави на страните членки, за подкрепа на лозаро-винарския сектор в тази трудна и особена 2020 г. Земеделският министър подчерта, че увеличаването на максималния размер на помощта по мерките от Националната програма за подпомагане на лозаро-винарския сектор (НППЛВС) ще се запази и през 2021 година.

„Всичко, което можехме да направим – го правехме, включително увеличихме интензитетите в подкрепа на субсидиите по различни приеми по НППЛВС, когато получихме възможност за това от ЕК. Това ставаше при непрекъсната комуникация с бранша“, категорична бе Танева.

- реклама -