В региона на Кюстендил фермери и продавачи в месарници твърдят, че купувачи са капарирали агнешко още преди месеци. Причината – стремглаво нарастващите цени или са си купили в аванс месо седмици преди Великден, което стои във фризера. Цената на килограм живо тегло е 10 лева, 20-22 лева струва месото в местните магазини.
Няма агнета, казва животновъд от дупнишкото село Дяково, който алармира за намаляващия брой животни. По думите му килограм живо тегло върви по 9-10 лева.
Ще се увеличи ли и цената на яйцата?
Фермерът от граничното село Горановци Николай Джонев има около 200 овце. Потвърждава, че в Кюстендилско стадата са намалели драстично, а отглеждащите овце се броят на пръсти.
По-евтино е агнешкото от Северна Македония или в Босилеградско, Сърбия, където цената е наполовина, но е трудно да се внесе, защото действат забрани на граничните пунктове. Не са отпаднали и ограниченията срещу Covid, което намалява броят на пътуващите, коментират митничари.