Нова мода: евтиното агнешко – с капаро

Инфлационната спирала въведе нова мода – търговци са запазвали евтино агнешко с капаро. Него пък са давали месеци преди Великден и Гергьовден, на които традиционно се яде този тип месо.
Това стана ясно от интервю на шефа на Асоциацията на обединените български животновъди. „Цената на агнешкото месо в магазинната мрежа не трябва да надхвърля 22 лева, в противен случай е спекула“, заяви Бойко Синапов.

В региона на Кюстендил фермери и продавачи в месарници твърдят, че купувачи са капарирали агнешко още преди месеци. Причината – стремглаво нарастващите цени или са си купили в аванс месо седмици преди Великден, което стои във фризера. Цената на килограм живо тегло е 10 лева, 20-22 лева струва месото в местните магазини.

Няма агнета, казва животновъд от дупнишкото село Дяково, който алармира за намаляващия брой животни. По думите му килограм живо тегло върви по 9-10 лева.

Ще се увеличи ли и цената на яйцата?

Фермерът от граничното село Горановци Николай Джонев има около 200 овце. Потвърждава, че в Кюстендилско стадата са намалели драстично, а отглеждащите овце се броят на пръсти.

„Това е стока, която се търси целогодишно – хората търсят за курбани, за сватби. Цената я държа същата, даваме на 10 лева живо тегло – това е съвсем нормално.“

По-евтино е агнешкото от Северна Македония или в Босилеградско, Сърбия, където цената е наполовина, но е трудно да се внесе, защото действат забрани на граничните пунктове. Не са отпаднали и ограниченията срещу Covid, което намалява броят на пътуващите, коментират митничари.

Източник: pariteni.bg
- реклама -
error: Съдържанието е защитено