маски

Нова екологична бомба: Милионите изхвърлени маски също замърсяват околната среда

Сякаш другите проблеми около коронавируса са ни малко, но сега се оказва, че ще се изправим пред нова екологична бомба – милионите използвани предпазни маски.

По бреговете на Хонконг и различни туристически маршрути вече има солидно количество натрупани маски, сигнализираха еколози. Те са огромна заплаха за морските и други животни, съобщи Ройтерс.

Повечето жители на Азия от месеци носят маски за еднократна употреба, за да се предпазят от коронавируса. А, от няколко седмици това се случва и по целия свят.

Тези отпадъци не се изхвърлят правилно и лесно стигат до природата и морето, където животните ги бъркат с храна или се натрупват заедно с обичайните найлонови торбички и други боклуци.

Те предизвикват безпокойство и заради разпространението на микроби, предаде БТА.

„Използваме масово маските от шест до осем седмици . . . а вече виждаме ефекта от тях върху околната среда“ – каза Гари Строукс от природозащитната организация „Океани Азия“. Той даде пример с наблюдения от изолираните острови Соко, южно от международното летище, като посочи, че е преброил 70 изхвърлени маски само върху 100 м от брега, а след седмица те са се увеличили с 30.

Медицинските маски са от полипропилен, който не се разгражда бързо.

- реклама -