Нова дата за влизане в еврозоната – 1-ви юли 2024 г.

„Новата ни цел е друга дата през 2024 г. за влизане в еврозоната. Бихме могли да се опитаме за 1-ви юли“.

Това заяви пред БНР служебният министър на финансите Росица Велкова.

Тя беше категорична, че ще получи отказ, ако България подаде искане за конвергентен доклад до края на февруари, и отново подчерта причините, поради които няма да бъде подадено това искане – защото не сме изпълнили ангажиментите си, произтичащи от присъединяването ни към Валутния механизъм 2, а това са 4 закона, които трябва да бъдат приети, а втората причина е непокриването на критерия за инфлация.

„Няма смисъл да подаваме искане за такъв доклад, след като знаем, че отговорът ще бъде „не“. … Към юли месец има вероятност да успеем да покрием критерия за инфлация, но не 100%, а като се изключат от осредняването страните с най-ниска инфлация“.

„Ако на 49-ото Народно събрание еврозоната е приоритет, могат да приемат необходимите закони, тъй като ние отново ще ги внесем.

Тогава бихме могли да подадем искане за извънреден конвергентен доклад през юли. Няма пречка, за това е говорено с Комисията.

Няма нормативна пречка, ако мине целият процес гладко, да се присъединим към еврозоната на 1-ви юли 2024 г.

Това ще бъде прецедент, ако се случи, но не е забранено, не е и невъзможно“, обясни министър Велкова.

„Ако загубим целта за влизане в еврозоната и се откажем от това, тогава ще има последствия – най-малко кредитният рейтинг на България би бил понижен и доходността и лихвите, които ще плащаме по външните заеми, биха били по-високи. Но това е само в случай на отказ от влизане в еврозоната. … Ние не говорим за дата, от която се отказваме, а говорим за дата, която се отлага във времето и надеждата ни е да е с 6 месеца. Усилията продължават“, посочи Росица Велкова.

В началото на 49-то Народно събрание служебното правителство ще внесе проект на редовен бюджет, заяви в предаването „Неделя 150“ служебният министър на финансите.

Засега изчисленията показват, че дефицитът в него ще е около 6%, уточни тя и добави, че въпрос на политически решения е този процент да бъде свален до 3, за да бъде отговарящ на Маастрихтските критерии:

„Ако тази година не се вземат определените политически решения за свиване на разходи, няма как да се свият тези разходи в следващите години“.

Министър Велкова подчерта, че преди евентуален референдум за лева и еврото трябва да има широка кампания, в която да бъдат добре обяснени различните позиции.

- реклама -