Нова COVID вълна в Европа

Нова вълна от COVID-19 изглежда се задава в Европа с настъпването на по-хладно време, като експерти по обществено здравеопазване предупреждават,

че умората от ваксините и объркването относно видовете налични ваксини вероятно ще ограничат приема на бустерни дози, предава Ройтерс.

Подвариантите BA.4/5 на Омикрон, които доминираха това лято, все още са причина за повечето инфекции, но по-новите подварианти на Омикрон набират сила.

Стотици нови форми на Омикрон се проследяват от учени, съобщиха тази седмица представители на Световната здравна организация (СЗО).

Данните на СЗО, публикувани късно в сряда, показват, че случаите в Европейския съюз (ЕС) са достигнали 1,5 милиона миналата седмица, което е с 8% повече от предходната седмица, въпреки значителния спад в тестовете.

В световен мащаб броят на случаите продължава да намалява.

Броят на хоспитализираните в много страни от ЕС, както и във Великобритания, се е увеличил през последните седмици.

Миналата седмица постъпванията в болница с COVID-19 със симптоми са скочили с близо 32% в Италия, докато настанените в интензивни отделения са се увеличили с около 21% спрямо предходната седмица, според данни, събрани от независимата научна фондация Gimbe.

През същата седмица хоспитализациите с COVID-19 във Великобритания са се увеличили с 45% спрямо седмицата по-рано.

Адаптираните към Омикрон ваксини бяха пуснати в Европа от септември, като в момента има два препарата, насочени към подвариантите BA.1,

както и подвариантите BA.4/5, заедно със съществуващите ваксини от първо поколение. Във Великобритания само ваксините, активни срещу BA.1, са получили зелена светлина.

Европейски и британски служители одобриха най-новите бустери само за избрани групи хора, включително възрастни хора и хора с компрометирана имунна система.

Желанието за още един бустер, който може да бъде четвърти или пети за някои хора, намалява.

„За тези, които може би са по-малко загрижени за риска от заболяване, усещането, че всичко е свършило, съчетано с липсата на голяма рекламна кампания,

вероятно ще намали ваксинацията“, каза Мартин Маккий, професор по европейско обществено здраве в Лондонското училище по хигиена и тропическа медицина.

„Друго фактор, който внася объркване е, че доста голяма част от населението може също да е прекарало COVID-19 през последните месеци“,

каза Пени Уорд, гост-професор по фармацевтична медицина в Кралския колеж в Лондон.

Някои може погрешно да смятат, че като са преминали пълен ваксинационен курс и след това са се разболели от COVID-19, означава, че ще останат имунизирани, добави тя.

От 5 септември, когато започна пускането на новите ваксини в Европейския съюз, около 40 милиона дози ваксини, произведени от Pfizer-BioNTech и Moderna, са доставени на държавите-членки, според данни на Европейския център за превенция и контрол на заболяванията (ECDC).

Въпреки това седмично в ЕС са поставяни само между 1 и 1,4 милиона дози през септември, в сравнение с 6-10 милиона на седмица през по-ранни периоди, показват данните на ECDC.

Може би най-голямо колебание за ваксинация предизвиква усещането, че пандемията е приключила, което създава фалшиво чувство за сигурност.

„Вероятно има известно самодоволство в това, че животът изглежда се е върнал към нормалното – поне по отношение на COVID-19 и хората сега имат други финансови и свързани с войната притеснения“,

каза Адам Фин, председател на ETAGE, експертна група, съветваща СЗО относно предотвратими с ваксини заболявания в Европа.

Междувременно британски служители миналата седмица предупредиха, че подновената циркулация на грип и възраждането на COVID-19 може да увеличи натиска върху вече претоварената Национална здравна служба.

- реклама -